Tag Archives: Националната библиотека на Албанија во Тирана

Ексклузивно: Македонија на географски карти во картографската збирка на Националната библиотека на Албанија во Тирана

Македонија како земја со исклучително богато културно и историско минато претставува крстопат на различни култури и цивилизации и секогаш била интересна тема на картографите. Со својата географска местоположба Македонија отсекогаш била во самиот епицентар на настаните и таа била претставувана во најраните географски карти кои претежно имаат географско-историски карактер, а помалку политички. Повеќето стари карти на Македонија се изработени за академски ...

Read More »