Tag Archives: nikola gjurgjaj

Интервју за Макфакс: Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана

На пописитите во регионите во Албанија каде што живее Македонско малцинство досега немаше ниту еден попишан жител како Бугарин,така што внесувањето на бугарското малцинство во законот за заштита на малцинствата во Албанија под притисок на Софија е срамен чин. Ова за Макфакс го изјави лидерот на македонското здружение „,Илинден“, во Тирана, Никола Ѓурѓај, кој воедно е и главен уредник и ...

Read More »

Албанскиот парламент го усвои законот за малцинства, Македонците разочарани

Албанскиот парламент по повеќечасовна расправа доцна вечерва го усвои Законот за заштита на малцинствата. Предлот-законот го подржаа 102 пратеника, 10 беа против и еден возржан. Најгласен против текстот на законот беше пратеникот Вангел Дуле, од грчкото малцинство,кој смета дека законот не во согласност со меѓународните конвенции. Се карактеризира со фобија и сеќавања на Студената војна. Мисијата на овој закон не ...

Read More »