Tag Archives: Никола Ѓурѓај

Ѓурѓај ги повика Македонците од Албанија да гласаат за кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ

Претседателот на Македонското друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај, пред неделниот втор круг од локалните избори во татковината Македонија, ги повика Македонците да ги подржат кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ. Почитувани, браќа и сестри, Македонци од Република Албанија со право на глас во татковината Македонија на 31-ви октомври ве повикувам масовно да излезете и да ги поддржите кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ. Барам од Вас масовно ...

Read More »

Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и уредник на весникот “Илинден“ оствари средба со Македонскиот амбасадор, Данчо Марковски

Претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и уредник на весникот “Илинден“ Никола Ѓурѓај оствари средба со Македонскиот амбасадор, Данчо Марковски во амбасадата во Тирана. Имавме срдечна срдба со амбасадорот Марковски. На средбата посебен акцент беше ставен на неодамнешното свечено одблежување на 10-годишнината од излегувањето од печат на првото издание на весникот “Илинден“. Имав чест и големо задоволство да му врачам врамен постер ...

Read More »

Никола Ѓурѓај избран за член на албанскиот Национален совет за граѓанско општество

Македонците во Албанија за првпат добија свој член во Националниот совет за граѓанско општество, институција формирана од Владата на премиерот Еди Рама во 2015 година. По гласањето што беше спроведено онлајн најголема поддршка доби Никола Ѓурѓај, претседател на Македонското друштво „Илинден“-Тирана, кој е и единствен претставник од редовите на малцинствата.  Посебна благодарност до сите организации и поединци  кои гласаа за мене и ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана ги повика Македонците во округот Корча масовно да излезат на гласање и да го подржат Васил Стерјовски

Македонско друштво „Илинден“-Тирана ги повикува сите Македонци во Мала Преспа, Корча, Поградец, Девол и целиот регион на Корча, да излезат масовно на парламентарните избори в недела и да гласаат за Васил Стерјовски број 12. Друштвото подготви и видео запис со инсерти од прекрасните предели на Мала Преспа и од Корча а поралата ја упатва Никола Ѓурѓај, претседател на друштвото. Ги ...

Read More »

Иннтервју за Радио Слободна Европа: Ѓурѓај се очекува Македонците масовно да гласаат на изборите во Албанија

„Во Албанија историски е докажано дека никогаш немамо ниту има бугарско малцинство. Со притисоци врз албанските власти Бугарија се обидува во Албанија да создаде бугарско малцинство и покрај тоа што се знае дека во Република Албанија живеат Македонци“. Ова за Радио Слободна Европа го изјави политичкиот аналитичар од Тирана Никола Ѓурѓај, кој воедно е и главниот уредник на македонскиот весник ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана оствари работна средба со Амбасадорот на Македонија во Албанија Данчо Марковски

Претседателот на македонско друштво „Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај во македонската амбасада во Тирана остврави работна средба со амбасадорот Данчо Марковски. На средбата Ѓурѓај го информирал амбасадорот за најновите настани поврзани со актуелната положба на Македонците во Република Албанија. При тоа беа актуализирани прашања кои се однесуваат на проблемите на македонско национално малциство во Албанија. Секако амбасадорот беше информиран и за активностите ...

Read More »

Претседателот на македонското друштво „Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај му го честиташе изборот на Адем Хоџа за пратеник во косовскиот парламент

Претседателот на македонското друштво „Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај, упати честитка до лидерот на „Единствена горанска партија“, Адем Хоџа, за неговиот избор за пратеник во новиот косовски законодавен дом. Дозволете ми во мое лично име и во име на македонското друштво „Илинден”-Тирана, и во име на македонското национално малциство во Албанија да Ви го честитам изборот за пратеник во косовското собрание. Ви ...

Read More »

Дебата од серијалот “Дијаспората за Македонцките Работи”- 6та Епизода (ВИДЕО)

Шеста епизода од серијалот дебати “Дијаспората за Македонцките Работи“ во организација на “Македонски Национален Совет“ и “Ние Сме Македонија“. Низ повеќе епизоди, ја отвораме темата за македонската дијаспора: за предизвиците и проблемите со кои се соочува македонското иселеништво и македонското национално малцинство (МНМ), за нефункционалноста на македонската дипломатија во однос на иселениците и МНМ, за незаинтересираноста на македонските институции за ...

Read More »

Претседателот на македонското друштво „Илинден“-Тирана оствари работна средба со претседателот на МАНУ академик Љупчо Коцарев

На 4 ноември 2020 година, Претседателот на македонското друштво „Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај, беше во посета на Македонската академија на науките и уметностите, МАНУ во Скопје и освари средба со Акад. Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ, и Акад. Витомир Митевски, претседател на Библиотечниот одбор на МАНУ. На средбата се разговараше за состојбата на Македонците во Република Албанија и за активностите на Македонско ...

Read More »