Tag Archives: Никола Ѓурѓај

Девет години од првиот број на Mакедонскиот весникот „Илинден“

Весникот на македонски јазик „Илинден”, кој излегува во Албанија, денеска одбележува девет години од објавувањето на првиот број. Во изминатиов период, весникот предизвика голем интерес кај читателската публика во Албанија, но и меѓу македонската дијаспора во светот. Во изминатиот девет годишен период, весникот прерасна во медиум кој со сериозноста и со пристапот во објавувањето на темите, е интересен и корисен ...

Read More »

Претседателот на македонското друштво „Илинден”-Тирана Ѓурѓај и јa врачи почесната награда „Илинден” на професорката Тодороска 

Претседателот на македонското друштво „Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај се сретнал со Професор доктор Катерина Тодороска, научен советник во Институт за Национална Историја во Скопје и лично и ја врачил почесната награда „Илинден”. Чест ми беше да се сретнам со професорката Тодоровска со која имавме срдечна средба. Ја врачив наградата „Илинден“ што годинава,по повод 11-есет годишнината од формирањето на друштвото и ја ...

Read More »

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана освари средба со градоначалникот на Општина Пустец Пали Колефски

Претседатлот на македонското друштво „Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај на 13.02.2020 оствари средба со Пали Колефски Градоначалник на Општина Пустец го запознал својот соговорник со работата и моментните активности на друштвото во правец на заштита и унапрдување на правата на припадниците на Македонците во Албанија. Разговаравме за проблемите со кои се соочуваат Македоцните во областа Мала Преспа. Ветив дека македонското друштво „Илинден“-Тирана со искуството ...

Read More »

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај му ја врачи почесната награда “Илинден” на д-р Ѓорге Иванов, поранешен Претседател на Република Македонија

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај, на 14.02.2020 година оствари средба со поранешниот Претседател на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во неговиот Кабинет и лично му ја врачи почесната награда ”Илинден”. “Огромна чест ми беше повторно да се сретнам со д-р Ѓорге Иванов, поранешен Претседател на Република Македонија, и лично да му ја предадам наградата. Му посакав добро здрвје ...

Read More »

Интервју за весникот Нова Македонија: Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тиранa Никола Ѓурѓај

Фото: Маја Јаневска-Илиева Што значи за Македонците сѐ уште нефункционалниот закон за заштита на националните малцинства во Албанија, кој две години никако не може да профункционира? Ќе има ли унапредување на статусот на Македонците во оваа соседна држава? Зошто Македонците во Албанија се само делумно задоволни од најавените промени со Законот за националните малцинства во Албанија? Каква е улогата на ...

Read More »

Потписите на Иницијативата за заштита на малцинствата SafePack ќе бидат доставени до Европската комисија на 5-ти февруари 2020

Потписите на Иницијативата за заштита на малцинствата SafePack беа регистрирани на онлајн системот на Европската комисија во петок, 10 јануари 2020 година, во среда, на 5 февруари 2020 година ќе бидат претставени пред Европската комисија во Брисел, Белгија. Координираната кампања ФУЕН започна во април 2017 година, а 1.288.385 од потписите собрани во текот на едногодишниот период се потврдена од надлежните органи на 28 земји-членки ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара итно од Владата на Албанија и Македонија граничниот премин Џепиште –Требиште, Голо Брдо да работи 24 часа

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо бара од Влада на Албанија и Владата на Македнија граничниот премин Џепиште – Требиште во областа Голо Брдо кој беше отворен во мај 2013 година да работи 24 часа. Владите на Македонија и Албнија на заедничката седница одржена во Поградец на 15 декември 2017 година донесоја одлука граничниот премин Џепиште -Требиште ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана побара од Албанија итна ратифкација на Спогодната за отворање на културно-информатвниот центар

Македонско друштво „Илинден“-Тирана во име на Македонците во Републка Албанија ги повка повика Владата што побрзо да го достави до Собранието на Албанија потпишаниот договор меѓу Македонија и Албанија за отворање на македонскиот културено-информатвен центар во Тирана заради негова ратифкација. Го изразуваме нашето незадоволство бидејќи и по шест месеци од потпишувањето на Договорот меѓу двете држави документот не е ратификуван. ...

Read More »

Ѓурѓај му ја врачи почесната награда “Илинден” на Архимандрит Партениј

Претседателот на македонското друштво “Илинден” со седиште во Тирана, Никола Ѓурѓај беше во посета на Бигорски манастир и на игуменот Архимандрит Партениј лично му ј врачи почесната награда”Илинден”. Огромна чест ми беше што токму пред патронот на овој познат божји храм, Отсекувањето на чесната глава на неговиот славен патрон и небесен застапник, великиот пророк, претеча и крстител Господов Јован да ...

Read More »