Tag Archives: областа Голо Брдо

Македонците во Албанија го прославија празникот Ѓурѓовден (ФОТО)

Овој празник освен Македонците со православна вероисповед од Мала Преспа, Врбник и Голо Брдо традиционално го прославија и го прославија и Македонците со исламска вероисповед од Голо Брдо и Гора. На Ѓурѓовден во Голо Брдо, Мала Преспа и Гора се изведуваат многу обичаи сврзани со овој празник. Почнуваат на 5 мај пред зајдисонце кога сите млади и постари одат по ливадите ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден“-Тирана во соработка со ракометниот клуб “Енхалон“ од Струга донираа пакетчиња за деца во Требиште, Голо Брдо

Македонско друштво “Илинден“-Тирана и огранокот во Голо Брдо во соработка со Ракометниот клуб “Енхалон“ од Струга и поддршка од Хуманитарна организација “Свети Спас” од Скопје, Македонија се реализираше заедничка донација во Требиште областа Голо Брдо. Посебно здоволство е што за Македончињата во Требиште во областа Голо Брдо се донираа 50 новогодишни пакетчиња во соработка со ракометен клуб “Енхалон“ од Струга ...

Read More »

Преку граничниот премин Требиште – Џепиште во областа Голо Брдо минатата година минале над 19 илјади патници

На граничниот премин Требиште – Џепиште во областа Голо Брдо, на македонско-албанската граница во областа Голо Брдо кој со градот ја поврзува областа Голо Брдо, во летниот период од годинава забележана е видно зголемена фреквенција според статистиката на македонското Министерство за внатрешни работи. На граничниот премин Требиште – Џепиште во областа Голо Брдо влез оствариле 19.352 патници, од нив странци 18.226 и македонски ...

Read More »

Патиштата меѓу селата во областа Голо Брдо се исчистија со булдожерот донација од македонската влада

Снежните намети што деновиве го зафатија регионот на Голо Брдо предизвикаа прекин во сообраќајот, оставајќи отсечени повеќе села. Но, за разлика од минатите години, ситуацијата оваа година е поинаква, објави македонската амбасада во Тирана. Тоа благодарение на градежната машина за чистење на снегот, донација од македонската влада, која, како што се оценува,  ја добиле во вистинско време. Имено, административната единица ...

Read More »

Жителите на Голо Брдо со гордост велат дека зборуваат на македонски јазик, вели Дијана Петровска по своето истражување во областа Голо Брдо (ВИДЕО)

Јазикот на кој зборуваат е македонски, гордо кажуваат жителите на областа Голо Брдо во Албанија, што и научно се поткрепува преку истражувањето на Дијана Петровска, доктор по хуманистички науки. За време на посетата на неколку села, во кои иселувањето е поради постојан општествено-политички и економски притисок, во разговорите со мештаните, Петровска заклучува дека дијалектите одлично се сочувани. Нивниот говор се ...

Read More »

На преминот Џепиште-Требиште областа Голо Брдо за три месеци регистрирани 12.798 патници

На граничниот премин Џепиште-Требиште, на македонско-албанската граница во областа Голо Брдо кој со градот ја поврзува областа Голо Брдо, во летниот период од годинава забележана е видно зголемена фреквенција. Во периодот јуни, јули и август на преминот се регистрирани вкупно 12.798 патници. Од вкупниот број 6.366 биле за влез и 6.428 за излез, потврдуваат од Министерството за внатрешни работи. Тоа, ...

Read More »

Спасовски и Бала се договорија граничниот премин Џепиште – Требиште, областа Голо Брдо да работи 24/7

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски вечерва, за време на работниот престој во Тирана, по повод учеството на Конференција на министри за внатрешни работи во рамки на Берлинскиот процес, оствари работна средба со неговиот албанскиот колега,Таулант Бала. На средбата македонскиот прв полицаец му го честитал назначувањето на функцијата министер за внатрешни работи на Република Албанија, со желби за успех, на ...

Read More »

Се одржа традиционалниот куп во борење “Голо Брдо 2023 година” во село Големо Острени 

На 20.05.2022 во село Големо Острени областа Голо Брдо се одржа традиционалниот куп во борење “Голо Брдо 2023 година”. Настанот беше поддржан од страна на Општина Булќиза во тесна соработка со Здружението за борење Голо Брдо. Манифестацијата помина во прекрасна атмосфера со традиционални Македонски песни и ора од областа Голо Брдо, првак на купот е Елтон Зепај од село Требиште, ...

Read More »