Tag Archives: папа

Папата Франциск: Христијанството дојде на Запад преку Македонија и Македонецот

Македонија има традиција како народ кој успеал одлично да се изгради како нација со голема броба. За нас христијаните, Македонија е симбол на влегувањето на христијанството на Запад-велугувало на Запад преку Македонецот, кој на сон му се јавил на Свети Павле. „Дојди со нас“. Тој одел кон Азија. Тој повик бил мистерија. Македонскиот народ е горд со тоа и не ...

Read More »

Папата доаѓа во Македонија под мотото – Не бој се, мало стадо!

  Католичката црква го објави и логото за историската посета на Папата Франциск, закажана за 7 мај 2019 година на Република Македонија. Логото содржи три главни елементи. Првиот е развиореното македонско знаме сместено во границите на Република Македонија. Земја која ја посетува Светиот Отец. Вториот елемент е стилизираниот лик на папата Франциск, опточен со сини линии што симболизира дека Папата ...

Read More »

Папата Франциск во мај доаѓа во посета на Македонија

  Владата денеска информира дека Папата Франциск на 7 мај ќе дојде во посета на Македонија. Тој ја прифатил македонската покана и „ќе оствари Апостолско патување во Република Македонија, на 7 мај 2019 година, при што ќе го посети градот Скопје, родниот град на света Мајка Тереза“, се наведува во владиното соопштение.

Read More »

Терористите му се закануваат на Ватикан

  Шефот на швајцарската гарда, Кристоф Граф, изјави дека елитниот корпус кој ги штити папата и Ватикан е подготвен да се спротивстави на каков било терористички напад, по најновите закани што ги упати Исламска држава на Ватикан. Официјални лица стравуваат дека Ватикан е потенцијална цел на терористите, поради што безбедноста во градот е подигната на највисоко ниво од Светата година ...

Read More »