Tag Archives: Партенија Зографски

Железната црква „Свети Стефан“ во Истанбул е значајна за Македонскиот народ во неа служеле многу македонски духовници од меѓу кои и Партениј Зографски

Партенија Зографски (Галичник, 1818 – Цариград, денешен Истанбул на 7 февруари 1876) бил првиот македонски епископ хиротонисан од Цариградската Патријаршија. Истовремено, тој е и учебникар, филолог, фолклорист – еден од најистакнатите културни и црковни работници од 19. век во Македонија. Партениј Зографски, чие крштелно име и презиме е Павле Тризловски, е роден во 1818 г. во Галичник како првороден син на Доста и Василко. Првото образование го стекнал во манастирот ...

Read More »