Tag Archives: Петко Шипинкаровски

Промовирана поетската рожба на Димче Шипинкаровски, збирката “Татковиот аманет”

Во свежа вевчанска вечер и во импресивниот амбиент на тремот на светиот храм Свети Никола во живописното Вевчани, со благослов на отец Зоран и во присуство на бројни поети, писатели, роднини и пријатели, синоќа, беше промовирана поетскта рожба на Димче Шипинкаровски, збирката “Татковиот аманет”, во издание на Здружението за литература, култура и наука “Бран” од Струга. Чинот на промоцијата се ...

Read More »

Чевствување во чест на починатиот писател, Петко Шипинкаровски: постхумно промовирани поемата „Обденица“ и збирката раскази „Вечен живот“

Културниот центар „Бран“ – Струга и Меѓународната ревија за литература „Бранувања“, во Домот на културата „Браќа Миладиновци“ во Струга, ја организираа манифестацијата “Послание во чест на писателот Петко Шипинкаровски (1946-2020)”. Беа промовирани двете постхумно објавени книги: поемата „Обденица“ и збирката раскази „Вечен живот“, додека познати македонски автори, кои читаа песни посветени на Петко Шипинкаровски. За поемата „Обденица“ говореше проф. д-р Димитар ...

Read More »

Почина македонскиот писател Петко Шипинкаровски

Утрово почина македонскиот писател Петко Шипинкаровски, раскажувач, поет, есеист и автор за деца. Роден е на 22 септември 1946 година во Будимирци, Битолско. Беше член на Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) од 2006 година. Потписник е на романите: „Откорнати души“ (2003 година), „Петра“ (2005 година), „Црна љубов“ (2006 година), „Дабјак“ (2009 година), „Златни обетки за Марија“ (2011 година), „Децата ...

Read More »

Романот „Утронска молитва“ од Петко Шипинкаровски ќе се промовира во Белградскиот саем

На 26.10.2018 година во Белградскиот саем, ќе се одржи промоција на романот “Утринска молитва” на Петко Шипинкаровски, романот е преведен и објавен на српски јазик. Издавач е Книжевното друштво од Косовска Митровица. Рецензенти се Снежана Дабиќ, Новица Соврљиќ и Раде Вучиќевиќ кои ќе говорат за романот и неговата уметничка вредност. Инаку, Шипинкаровски е писател и поет, публицист, драмски автор, есеист и ...

Read More »

Петко Шипинкаровски добитник на признанието „Аполон“ во Сремска Митровица

Струшкиот писател Петко Шипинкаровски е добитник на меѓународната награда „Аполон“, што ја доделува градот Сремска Митровица. Наградата, како што стои во образложението на жири-комисијата, се доделува како резултат на убавото пишување и афирмацијата на пишаната реч. Признанието ќе му биде врачено на 6 ноември во рамките Номвриските празнувања на општината во Сремска Митровица. Добитници на „Аполон“, покрај Шипинкаровски се и ...

Read More »