Tag Archives: православна црква

Завршена реставрацијата на Православниот манастирот св. Екатерина на Синај

  Под раководство на египетското Министерство за културно-историско наследство, беше завршена реставрацијата на поширокиот простор на манастирот св. Екатерина. Во проектот беше вклучено и комплетното уредување на околината, подобрување на патната мрежа што води до манастирот и до врвот на планината Синај, како и обезбедување на поголем паркинг простор. Сите овие работи се предвидени да привлечат уште повеќе поклоници кои ...

Read More »

Мајсторите Македонци од Мала Преспа ги извршиа градежните работи во храмот “Свети Апостол и Евангелист Лука“ во Виница

Вчера во Виница во присуство на голем број православни верници од Виница и соседните општини, се освети новоизградениот православен храм “Свети Апостол и Евангелист Лука“. Со светата архиерејска литургија чиноначалствуваше архиепископот г.г. Стефан во сослужение со митрополитите г. Иларион и г. Агатангел. Ден пред денешното осветување, на празникот “Света првомаченичка рамноапостолка Текла Икониска“, вечерна и света архиерејска литургија богослужеше митрополитот ...

Read More »