Tag Archives: Преспанско езеро

Македонија: Намален водостојот на Преспанското Езеро

Водосотојот на Преспанското Езеро е за еден сантиметар намален во однос на вчера и е за 56 сантиметри понизок од повеќегодишниот просек за ноември, покажуваат мерењата направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР). Нивоата на останатите две природни езера во земјава се исти како вчерашните, но кај Охридското Езеро водостојот е ист со просечниот, додека кај Дојранското е за 2,7 ...

Read More »

Преспанското езеро кај Пустец, Мала Преспа порибено со 300 илјади парчиња крап (ВИДЕО)

Водите на Преспанско езеро село Пустец, општина Мала Преспа денска беа збогатено со 300 илјади парчиња подмладок на крап, соопштија од министерстото за земјоделство и рурален развој. Од година во година се зголемува количината на подмладок со кој се порибуваат езерските води. Но, ова денеска е рекордна бројка. Тоа е резултат на нашата посветеност за збогатување на рибниот фонд, изјавил Бленди ...

Read More »

Преспанското езеро кај Пустец, Мала Преспа порибено со 300 илјади парчиња подмладок на крап 

Водите на Преспанско езеро село Пустец, општина  Мала Преспа на 12.10.2019 година  беа збогатено со 300 илјади парчиња подмладок на крап, соопштија од општина Пустец. Од година во година се зголемува количината на подмладок со кој се порибуваат езерските води. Но, ова денеска е рекордна бројка. Тоа е резултат на нашата посветеност за збогатување на рибниот фонд, изјавил Бленди Чучи, министер ...

Read More »