Tag Archives: Преспансото Езеро

Македонско друштво “Илинден”-Тирана бара итна средба на претсавници од Владата на Албанија и на Македонија со цел да се отпочне со преземање мерки спас на Преспанското Езеро

Ваквото барање на Македонско друштво “Илинден”-Тирана не е ништо ново, ниту неостварливо. Напротив. Актуелната состојба со Прспанското Езеро бара итно преземање мерки бидејќи Езерото е на чекор до еколошка катастрофа. Преспанското Езеро, како едно од најстарите сочувани тектонски езера во светот, споменик на природата и дом на 1.500 ендемски видови животни. Но, според последната состојба, Езерото на одредени места е ...

Read More »