Tag Archives: Советот на ЕУ

Шпанија од денеска го презема претседавањето со Европската Унија

Шпанија денеска од Шведска го презема ротирачкото претседавање со Советот на ЕУ, соопшти Европската унија. Договорот од Лисабон (2007) утврди дека на секои 6 месеци претседавањето со Советот ротира меѓу земјите-членки на ЕУ. Со шпанското претседателство започнува новата претседателска тројка, вклучувајќи ја Белгија која ќе претседава во првата половина и Унгарија во втората половина на следната година. Триото дефинира долгорочни ...

Read More »