Шпанија од денеска го презема претседавањето со Европската Унија

Шпанија денеска од Шведска го презема ротирачкото претседавање со Советот на ЕУ, соопшти Европската унија. Договорот од Лисабон (2007) утврди дека на секои 6 месеци претседавањето со Советот ротира меѓу земјите-членки на ЕУ. Со шпанското претседателство започнува новата претседателска тројка, вклучувајќи ја Белгија која ќе претседава во првата половина и Унгарија во втората половина на следната година.

Триото дефинира долгорочни цели и подготвува заедничка програма со која се дефинираат темите и главните прашања со кои Советот ќе се занимава во период од 18 месеци. Ова е петто претседавање со Шпанија, која стана членка на ЕУ во 1986 година. Таа за прв пат претседаваше во 1989 година, потоа во 1995, 2002 и 2010 година.

Advertisement