Tag Archives: Светиот архијерејски синод

Светиот архијерејски синод ги поздрави одлуките на помесните цркви за статусот на МПЦ-ОА

Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква – Охридска архиепископија ги поздрави одлуките на оние помесни православни цркви кои МПЦ-ОА ја признаа како автокефална црква или ја примија во евхаристиско и канонско општење. По редовната работна седница Светиот синод во соопштението за јавноста истакна: „Македонската православна црква – Охридска архиепископија е чувар на нејзиниот Уставен поредок и норми кои што ...

Read More »

Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија го поздрави признавањето на афтокефалноста од страна на Руската Православна Црква

Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА), на својата редовна седница одржана денеска ја поздрави одлуката на Руската Православна за признавање на афтокефалноста на МПЦ-ОА. Светиот Синод со голема радост и благодарност ја прими веста за прифаќањето на автокефалниот статус на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија од страна на Руската Православна Црква ...

Read More »

Синодот на МПЦ – ОА: Да се зачува македонскиот идентитет, македонскиот јазик, култура и историја

Светиот архијерејски синод  на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија  очекува Владата и сите останати општествено-политички фактори да се обединат и да изградат стратегија, која целосно ќе го зачува македонскиот идентитет, македонскиот јазик, култура и историја во семејството на европските народи. Синодот, во соопштението по денешната вонредна седница на која дискутирало за актуелната состојба во македонското општество, ја информира јавноста, ...

Read More »