Tag Archives: васил стерјовски

МКАРТА за Ѓурѓај, Митревски и Стерјовски

Македонската амбасада во Тирана информираше дека тројца Македонци во Албанија се носители на МКАРТА. Ефтим Митревски, Никола Ѓурѓај и Васил Стерјовски, претседатели на македонски друштва, главни уредници на весниците на македонски јазик „Преспа”, „Илинден” и „Македониум”, стои во објавата од Амбасадата. Се додава дека својот живот го посветиле на зачувување и унапредување на правата на Македонците во Република Албанија. Сега ...

Read More »

Стерјовски: Градоначалниците на Тирана, Драч и Елбасан подготвени за поддршка на македонската заедница

Градоначалниците на Тирана, Елбасан и Драч одговорија на барањето на Васил Стерјовски, упатено до нив како тогашен пратеник во албанскиот Парламент во кој искажуваат подготовеност за поддршка на македонската заедница во нивните општини. „Како пратеник во албанското Собрание, после локалните избори што се одржаа на 30 јуни 2019 година, побарав од градоначалниците на Тирана, Елбасан и Драч поголема грижа за ...

Read More »

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски оствари средба со Ана Веруши преседателка на Советот на округот Корча

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски денеска во просторите на Округот Корча оствари средба со Ана Веруши преседателка на Советот на округот Корча, на средбата беше присутен и Васил Стерјоски, пратеник во албанскиот Парламент и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ). На средбата се разговара за можностите за меѓурегионалната соработка меѓу Македонија и Албанија во области како што се: економија, земјоделство, социјална ...

Read More »

Стерјовски: Неодредувањето датум за Скопје и Тирана за почеток на преговори со ЕУ последователно разочарување

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), Васил Стерјовски, во обраќањето на денешната пленарна седница на албанскиот парламент се задржа на неодредувањето датум за Тирана и Скопје за почеток на преговири со ЕУ, оценувајќи го како „ последователно разочарување на сериозноста на проширувањето на Европската унија“. Според него фактот дека повеќето земји од ЕУ се согласиле за датум за ...

Read More »

Пратениците Стерјовски и Стака на средба со Амбасадорот на Македонија во Тирана Марковски

  Васил Стерјовски, пратеник во Собранието на Албанија и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ и Николин Стака, пратеник во Собранието на Албанија и претседател на Партија за демократско движење за промена денеска беа на работна средба во Амбасадата на Република Македони со Амбасадорот на Данчо Марковски.

Read More »

Стерјовски на одбележувањето на патронот на манастирот „Свети Јован Владимир“ во Елбасан

Познатиот манастир посветен на светецот Јован Владимир во албанскиот град Елбасан, каде што живеат голем број Македонци, денеска го одбележува својот патрон. На одбележувањето заедно со верниците беше и лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција и пратеник во албанскиот парламент, Васил Стерјовски. Го честитав патронот, запалив свеќа и се помолив пред моштите на светецот за здравје, среќа, благосостојба, насекаде ...

Read More »

Стерјовски и заблагодари на албанската Влада за вклучувањето на општините Пустец и Поградец во програмата за интегриран регионален развој (ВИДЕО)

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција, во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, на денешната пленарна седница го поддржа Предлог – законот „За ратификација на договорот меѓу Советот на министри на Република Албанија и Владата на Сојузна Република Германија”, за инвестициската програма за интегриран регионален развој. Ова програма предвидува интегрирани инфраструктурни зафати, во функција на поттикнување на економскиот развој на областите ...

Read More »

Набрзо ќе почне реконструкција на дотраената електромрежа во општина Пустец

Лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција и пратеник во албанскиот парламент, Васил Стерјовски продолжува со активностите за решавање на проблемите со кои се соочуваат Македонците. Во рамки на тие залагања денеска заедно со градоначалникот на општина Пустец, Пали Колефски, остварија средба со заменик-министерот за инфраструктура и енергетика, Илир Бејтја. Разговаравме за решавање на проблемот со електричната енергија и канализацијата ...

Read More »

Стерјовски: Од владата очекуваме повеќе инвестиции за понатамошен развој на областите населени со Македонци

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, во обраќањето на денешната пленарна седница се задржа на парламентарните избори одржани на 25 април, на кои како што рече албанските граѓани дадоа доверба за трет мандат на Социјалистичката партија и премиерот Еди Рама. При тоа тој рече дека природно е што од старо новата Влада, очекуваат остварување ...

Read More »