Tag Archives: закон

Мета не ја потпиша уредбата за нов министер за надворешни работи

Претседател Илир Мета го потпиша указот за именување на новите министри во Владата на премиерот Еди Рама, освен за Генц Цакај, кого Рама го предлага за нов шеф на дипломатијата. Претседателот ги наведува причините за враќање на уредбата за Цакај, истакнувајќи дека тој нема искуство и оти е неприфатлив неговот став за прашањето за косовските граници Фунцијата министер за Европа ...

Read More »

Албанскиот парламент не го поддржа законот за проверка на потеклото на имотот на политичарите

Парламентарното мнозинството во албанскиот законодавен дом синоќа не го поддржа Предлог-законот предложен од страна на опозицијата за проверка на потеклото на имотот на политичарите и нивната евентуална вмешаност во криминални активности, познат како ветинг. Против гласаа 74 пратеници, додека 52 опозициски пратеници го поддржаа сопствениот предлог, што не беше доволно. Долгата седумчасовна расправа беше преполна со обвинувања од страна на ...

Read More »

Мета не го потпиша законот за буџет за 2019 година

Претседателот Илир Мета не го потпиша Законот за буџет за 2019 година и попладнево го врати до Собранието на повторно разгледување. Во образложението се наведува дека буџетот треба да обезбеди простор за исполнување на студентските барања. “Претседателот на Републиката, Илир Мета, следејќи ја внимателно најновата политичка ситуација во земјата, поздравувајќи го широкиот јавен консензус за барањата на студентите, кои од ...

Read More »

Македонско друштво„Илинден“-Тирана и огранокот во Голо Брдо до претседателот Мета достави барање да го врати законот за малцинствата на повотрно на разгледување

Македонското друштво„Илинден“-Тирана и неговиот огранок за Голо Брдо, доставија барање до албанскиот претседател Илир Мета, во кое се бара согласно неговите уставни надлежности, да го врати во Парламентот на повторно разгледување Законот за заштита на малцинствата. Во барањето се посочува дека Законот, кој е усвоен на 13 октомври 2017 година го сметаат за многу значаен за малцинставата во Република Албанија. ...

Read More »

СМК упатува најостар протест до Владата и Парламентот на Албанија поради прзнавањето на Македонсите како непостоечко бугарско малциство

  Светскиот Македонски Конгрес (СМК) упатува најостар протест до Владата и Парламентот на Република Албанија за признавање на “бугарско малцинство“ во денес усвоениот Закон за заштита на националните малцинства, покрај осумте со пописна и историска верификација: Македонци, Грци, Роми, Власи, Еѓиптјани, Срби, Црногорци и Бошњаци, а под закана од Софија со вето за членство на Албанија во Европската Унија. СМК ...

Read More »

Kомсијата за правни работи, јавна администрација и човекови права одржа седница со преставници на малциствата во врска со нацрт-законот “за заштита на малцинства во Албанија”

Парламнтарна комсија за правни работи, јавна администрација и човекови права и парламентарна комисија за надворешни работи, одржа седница денска со невладинот сектор, и академици и преставници на малциствата во врска со нацрт-законот “за заштита на националните малцинства во Република Албанија” Поканети од Парламнтарна комсија за правни работи, јавна администрација и човекови права и парламентарна комисија за надворешни работи беа министерот ...

Read More »

Албанската Влада го усвои Предлог законот за малцинства

Влада на Република Албанија го усвои предлог законот за заштита на националните малцинства, во кој стои дека Албанија како национални малцинства во земјата ги признава македонското, грчкото, влашкото, ромското, црногорското, српското, бошњачкото и еѓипќанското малцинство.  Во Република Албанија нема Бугари туку Македонци, официјална Тирана со законското решение за малцинствата во Албанија не признава бугарско малцинство, туку признава македонско малцинство,   ...

Read More »