Tag Archives: Железната црква „Свети Стефан“

Првите македонски учебници ги напишал Партенија Зографски (Галичник 1818 – 1876 Истанбул)

  Партенија Зографски (Галичник, 1818 – Цариград, денешен Истанбул на 7 февруари 1876) бил првиот македонски епископ хиротонисан од Цариградската Патријаршија. Истовремено, тој е и учебникар, филолог, фолклорист – еден од најистакнатите културни и црковни работници од 19. век во Македонија. Тој бил еден од најистакнатите културни и црковни работници од 19 век во Македонија, филолог, фолклорист и прв македонски митрополит. Неговите дела (два учебника и многубројни научни статии) ...

Read More »