Во Детроит чествување за илинденскиот војвода и деец Смиле Војданов

Потомците на Смиле Војданов на 19. Илинденски фестивал во организација на МПЦ-ОА „Св. Ѓорѓи Кратовски“

Во рамките на 19. Илинденски фестивал кој почна вчера во организација на македонската заедница на иселеници за прослава на Илинден во црквата на МПЦ-ОА „Св. Ѓорѓи Кратовски“ во Детроит, Мичиген, САД, се одржа пикник и чествување за македонскиот револуционер и долгогодишен деец на македонското национално движење, илинденскиот војвода Смиле Војданов.

Чествувањето за Смиле Војданов е само продолжение на настаните што се организираат во негова чест по повод 150-годишнината од неговото раѓање и во организација на здружението „Заборавени Македонци“ со седиште во Париз, Франција кои започнаа на 1 февруари 2022 година и преку Илинденското востание продолжуваат до истекот на оваа година. Покрај стотиците Македонци што традиционално го прославуваат Илинден, на чествувањето во Детроит беа поканети и присуствуваа десетина директни потомци и подалечни роднини од семејството на војводата Смиле Војданов.

МПЦ-ОА „Св. Ѓорѓи Кратовски“ од Детроит како домаќин на чествувањето по повод Илинден и 150 години од раѓањето на охридскиот војвода Смиле Војдано

Чествувањето го отвори претседателот на црковната општина г. Александар Атанасовски, a  благослов и молитва до присутните упати отец Горан Трпчевски кој во пригодната реч потсети за значењето на најголемиот македонски национален празник – Илинден и честа која му ја укажуваме на охридскиот војвода Смиле Војданов.

Од чествувањето за војводата Смиле Војданов

Присутните ги поздрави и претставничката на здружението „Заборавени Македонци“ за САД, Ана Дукоска, која заедно со Гоце Панговски е дел од организаторите на целиот настан. Во својот краток пригоден говор Дукоска ги подвлече основните и најважни податоци за животот и делото на војводата Смиле Војданов, а веднаш по неа зеде збор и Џудит Војданова-Григ, внука на Смиле Војданов, односно најстарата ќерка на Илија Војданов – најмалиот син на Смиле Војданов.

Смиле Војданов

Џудит евоцираше лични спомени за нејзиниот дедо Смиле, притоа потсетувајќи се на еден есеј што нејзиниот татко Илија го пишувал за потребите на неговото образование а се однесувал на Македонците и на некои од дејствијата што во заштита на своите соселани ги презел војводата Смиле Војданов при неговото директно учество во славното македонско Илинденско востание.

На Илинденскиот пикник и чествувањето на војводата Смиле Војданов присуствуваа неколку стотици Македонци од најразлични возрасти и тие поминаа во празнична атмосфера.

Претставниците на семејството Војданови беа срдечно пречекани и почестени со најразновидна македонска храна и пијалоци, како и македонска музика, со што се потсетија на деновите кога пред многу години присуствувале на слични македонски собири во Детроит и околината додека бил жив и војводата Смиле Војданов./Гоце Панговски

Advertisement