Во рамките на програмата “Факти за нашата земја“ од програмата на Федерацијата на Турците од Западна Тракија се разговараше со Павле Воскопулос Филипов за проблемите на македонско малцинство во Грција (ВИДЕО)

Во рамките на програмата “Факти за нашата земја“ се разговараше за македонското малцинство во Грција и неговите прашања

Осмиот дел од онлајн-програмскиот серијал со наслов „Факти за нашата земја“ на Федерацијата на Турците од Западна Тракија во Европа беше емитуван на 28 април 2022 година.

Гостин на осмата програма беше Павле Воскопулос Филипов, член на Президиумот на “Виножито“ која е политичка партија на македонското малцинство во Грција.

Во програмата, која ја водеше Нихан Ајан од Канцеларијата на Федерацијата на Турците од Западна Тракија во Европа во Атина, Павле Воскопулос Филипов одговараше на прашањата за фундаменталните прашања и барања на македонското малцинство, кои Грција не ги прифаќа и не ги признава, како и за политичкиот манифест и активностите на “Виножито“.

Павле Воскопулос Филипов истакна дека има 500 села во Грција каде што живее македонското малцинство, истакнувајќи дека во размената на населението во 1923 година, 20 отсто од населението што зборува македонски морало да ги напушти своите домови.

Павле Воскопулос Филипов изјави дека прашањето за етничките малцинства е чувствително прашање за модерна Грција и дека ако се признаат етничките малцинства, ќе се сруши националниот мит дека сите современи Грци што се предаваат во училиштата се потомци на античките Грци и дека според тоа мит е забележано дека Македонија отсекогаш им припаѓала на Грците и затоа само Грци живеат во овој дел на Грција.

Павле Воскопулос Филипов подвлече дека грчкиот национален мит е навистина моќен и не дозволува никаков простор кога станува збор за признавањето на малцинствата во земјата, додавајќи дека во Грција денес е многу тешко јавно да се изрази барањето за признавање како македонско малцинство. а со тоа и формалната настава на македонскиот јазик во училиштата.

Истакнувајќи дека македонското прашање го достигна врвот по распадот на Југославија, Павле Воскопулос Филипов посочи дека во 1994 година, со поддршка од неговите пријатели во другите земји-членки на Европската унија (ЕУ), и како македонско малцинство, тие формирале своја политичка партија, позната како “Виножито“ во Лерин. Павле Воскопулос Филипов изјави дека политичките власти и Грчката православна црква реагирале на формирањето на нивната партија, на кои има табли на грчки, македонски и англиски јазик, додавајќи дека тој и неговите пријатели се прогласени за невини во случајот на грчката држава против Забава „Виножито“.

Воскопулос Филипов истакна дека најважното политичко барање на “Виножито“ како политичка партија е признавањето на македонскиот јазик и неговото учење во македонските села, додавајќи дека македонскиот јазик може да се одржи и со признавањето на етничкото македонско малцинство.

Понатаму, Павле Воскопулос Филипов истакна дека како граѓанин на Грција му припаѓа на македонското малцинство, но дека демократијата е на име само во Грција и дека е невозможно грчките политичари да зборуваат за етничкото македонско малцинство во земјата.

Целата програма, која се емитуваше во живо истовремено на YouTube каналот и страницата на Фејсбук на Федерацијата на Турците од Западна Тракија во Европа, можете да ја гледате со кликнување на линковите подолу на англиски и грчки јазик.

YouTube English recording: https://www.youtube.com/watch?v=wqrcO1R2G2U&t=327s

YouTube Greek recording: https://www.youtube.com/watch?v=X8JSM-Ci7V0&t=50s

Advertisement