Сиријци бараат азил во Албанија

Голем број на државјани на земјите од блискиот исток последно време влегуваат во Албанија а потоа го продолжуваат својот пат за влез во земјите на ЕУ. Сепак има и такви кои побараа азил во Албанија .Според албанските власти моментално над 1оо Сиријци бараат азил во Албанија, тие се сместени во Националниот центар за пречекување на азиланти во Бабру, и тие се упорни во барањето на азил во Албанија.

Барателите на азил не се само државјани од Сирија, во центарот има и одреден број на државјани на други земји од блискиот исток, но нивната бројка кои бараат азил е многу помала. Три илјади Муџахедини од Иран има либерален караткер и поголемиот дел од нив работаат и живеат во приватни станови.