Адем Хоџа од Гора избран за пратеник во собранието на Косово

Во новиот состав на косовскиот парламент, во десетте загарантирани пратенички места за немнозинските заедници, место обезбеди партијата “Единствена горанска партија“. Партијата успеа да го обезбеди дури повеќе гласови од потребниот лимит на гласови за пратеничко место и со тоа нејзин претставник во косовскиот парламент е дипломираниот инженер, Адем Хоџа, кој беше носител на листата.

Чест ми е што ќе ги претставувам моите Горанци во косовскиот парламент, но во исто време тоа е голема обврска којашто ќе се трудам максимално доследно да ја извршувам. Секако главна моја задача во име на сите е подобрување на положбата на горанската заедница, зачувување и активно промовирање на нашите културни вредности, обичаи и традиции, како и формирање општина Гора во согласност со Уставот и законите на Косово, – изјави пратеникот Адем Хоџа.

Од партијата не го кријат задоволството од добиената поддршка, која првпат ја добиваат на целата терторија на Косово, а не само на подрачјето на Гора. Навистина, за нас овие избори се историски. Тоа поради фактот што нашата листа доби голема поддршка не само во областа Гора, туку на целата територија на Косово. Тоа ни влева надеж да продолжиме со нашите залагања за унапредување на правата, но и подобрување на условите за живот во селата на Гора, да се стопира миграцијата на младите, – велат од партијата.

На кандидатската листа на партијата се најдоа 13 кандидати од разни делови на областа Гора, млади, вредни, образовани личности, меѓу кои и четири жени. Во трка за пратенико место учествуваа и останатите три партии на Горанците, Социјал демократска партија на Гора, Граѓанската иницијатива на Гора и Движење за Гора, кои не успеаа да го обезбедат потребнот број гласови. Во областа Гора, на падините на Шар Планина распослани се 18 села, населени со Македонци со муслиманска вероисповед, познати под името Горанци.

Advertisement