АФД: Германија да се повлече од ЕУ

На партиското собрание во Дрезден, со јасно мнозинство беше усвоено барањето за членство за промена на изборната програма на партијата за претстојните парламентарни избори во Германија и вклучување на заложба за напуштање на ЕУ.

Во долга дебата, шефот на АФД, Јерг Мојтен, кој е член на Европскиот парламент, исто така се изјасни против залагањето за повлекување на Германија од ЕУ.

Наместо тоа, Мојтен се залагаше за создавање сојуз во рамките на ЕУ со други партии. Тој предупреди дека АФД нема да успее ако прогласи повлекување од ЕУ и посочи дека би било попаметно да соработуваме со други страни.

Во прифатеното барање се вели:

Сметаме дека е потребно Германија да се повлече од ЕУ и да воспостави нова европска економска заедница и заедница од интерес – Во првичната програма, повлекувањето од ЕУ беше споменато само како опција, доколку концептот АФД не е прифатлив за Унијата .

Advertisement