Албанија планира во 2021 година да ја гради хидроцентралата „Скавица“ на реката Црн Дрим

Албанската Влада очекува работата на погонот од 210 мегават часа да започне следната година, кога ќе заврши тендерот. Скавица треба да ја задржи водата низводно на Црн Дрим, да спречи поплавување и да го зголеми просечното производство во другите хидроцентрали во каскадата.

Физибилити студија за изградба на хидроцентралата Скавица, планирана од 1960-тите, беше изготвена со помош на Европската унија и Европската банка за обнова и развој (ЕБРД). Министерката за инфраструктура и енергетика на Албанија, Белинда Балуку изјави дека има две сценарија за постројката од 210 мегават часа, и дека едното чини 308 милиони евра, а другото 510 милиони.

На презентацијата на студијата, таа напомена дека Владата планира да изгради хидроцентрала со свои средства и дека ќе ја заврши каскадата на реката Дрим, односно Дрин. Нејзината улога е да акумулира вода и да спречи загуба на енергија во име на поплавување во области што се низводно. Министерката рече дека ЕБОР понудила да учествува во изградбата.