Албанија прва на Балканот ќе воведува Единствен регистар на адреси, во соработка со Гугл Мапс

Mинистер за внатрешни работи Таулант Бала во својот говор во парламентот изјави дека албанското МВР работи на тоа да има единствен регистар на адреси на ниво на држава и побара поддршката од пратениците за предлог законот со кој Албанија ќе биде првата земја на Балканот што ќе има единствен адресен регистар кој ќе им служи на граѓаните и на сите институции. Врз основа на овој регистар, секое живеалиште, секој бизнис, секоја зграда во Република Албанија ќе има единствена шифра која не може да се реплицира.

Секоја зграда има единствен код, што ја олеснува точноста на информациите за адресата. Мора да имаме единствен адресен регистар на ниво на земја. Сите институции ќе бидат упатени во овој регистар, Катастарот веќе нема да има свои адреси, свои општини. Погледнете ја страницата „Адресари“, каде што се работи на регистрација на адреси. Искористете ја оваа можност да најдете која било адреса во Албанија. Секој стан ќе има 18-цифрен код. Референцата останува во Гугл Мапс и со поставување на кодот ве носи на адресата на куќата, истакна Бала.

Со овој проект Албанија ќе стане првата земја на Балканот што ќе има адреси со единствена шифра.

Албанија станува омилена туристичка дестинација и така преку овој систем туристите полесно ја наоѓаат куќата што ја изнајмиле. Секој нов договор ќе ја носи точната адреса, според националниот регистар за адреси. Друга цел е именувањето на улиците. Ова е обврска на општините и ги зголемивме казните за општините, доколку патот нема ознаки. Со националниот адресен регистар имаат корист сите граѓани. Гласајте за предлог-законот, затоа што народот ќе ви биде благодарен, рече Бала.

Овој регистар ќе биде под управа на Министерството за внатрешни работи и до него граѓаните ќе можат да пристапат на адресата adresari.mb.gov.al

Да се ​​најде точна адреса во Албанија, не само за странските туристи, туку и за албанските граѓани, често е тешка, а понекогаш и невозможна мисија. Ќе заврши упатувањето на адресите со фразите „10 метри над пекарата“ или „20 метри десно од Зелената палата“.коментираа албанските медиуми во март годинава кога беа претставени измените на овој закон.
Advertisement