Албанската државна разузнавачка служба ШИШ жртва на компјутерски напад

Најмалку тројца разузнавачки извори на новинската агенција Ројтерс соопштија дека Турција стоеше зад бранот на сајбер напади, насочени кон неколку влади и владини агенции во Европа, вклучувајќи ја и Албанија,.

Албанската државна разузнавачка служба Шиш е меѓу целите, велат изворите. Турција заплени стотици кориснички имиња и лозинки на албанската разузнавачка служба, како што изјави за Ројтерс еден од истражителите за компјутерска безбедност. Од друга страна, Шиш вели дека од турските напади дека тие не чуваат „никакви класифицирани информации“ и „нема државни тајни на кое било ниво“.

Како што се дознава, субјектите што ги извршиле нападите не се директно идентификуваат со турската влада, но според двајца британски официјални претставници и друг Американец кој го истражувал случајот, постојат јасни знаци дека станува збор за државна операција за сајбер-шпионажа спонзорирана со цел да се унапреди. од турските интереси. Нападите се случија од почетокот на 2018 година.

Ирак, Грција, Кипар се меѓу владите нападнати и Албанија. Турското Министерство за внатрешни работи одби да коментира за ова прашање.

Поранешниот шеф на Албанската државна разузнавачка служба ШИШ, Фатос Клоси. Поканет во студиото на Еуронјус Албанија, поранешниот шеф на ШИШ рече дека овие информации што ги објави новинската агенција Ројтерс треба да бидат земени во предвид.

„Секоја информација треба да се разгледа. Услугите се земени во предвид како целина и секако, после нивното третирање, без разлика дали биле вистинити, или не, до кој степен биле вистинити. Како информација што треба да се разгледа.

„Нема пријатели на овие работни места. Секој работи за себе. Тогаш пријателството прави дел од она што го знаете реле на друг, но никогаш не цело. Ова е логично и ова е традиција. Секоја земја без оглед колку се пријателски расположени, има што учи од друга земја секако за нејзините интереси секако. Кога за прв пат ја слушнав веста како ми ја кажува вистината, се изненадив. Од каде дојдов? Бидејќи ниту една од двете услуги, без разлика дали е албанска или турска, нема интерес да раскажува. Турку го стори тоа, подобро е Албанецот да се оддалечи од не знаејќи и да продолжи да разработува која е вистината, но излегувањето од другите услуги на Ројтерс е голема агенција и треба да верувајте, но исто така и до одреден степен.

Овие работи поврзани со услугите обично не се коментираат. Нема смисла да се коментира, бидејќи целата услужна работа е тајна. Тие се обидуваат да ги задржат своите тајни. Секој коментар би бил одобрување или не одобрување на проблемот “- рече Клоси.

На прашањето колку е ранлива Албанија кон сајбер нападите,  Клоси рече дека нашата земја е повеќе изложена од другите земји затоа што има ново искуство во областа на компјутерите.

„Убаво е, бидејќи хакерите успеаја да прекршат дури и многу важни кодови на важни институции. Албанија во овој поглед секако има повеќе проблеми од другите земји, бидејќи тие се напредни во компјутерите.

За работите што ги знаеме подобро од другите, За сите области, криминал, тероризам, политичка состојба, има проблеми што соседите се особено заинтересирани за она што се случува во Албанија. И ние имаме работи што не ги сакаме за другите “- рече поранешниот шеф на Албанската државна разузнавачка служба ШИШ, Фатос Клоси./www.euronews.al