Алкалоид пушти во употреба нов капитален проект вреден 19,4 милиони евра (ВИДЕО)

Во новиот погон на површина од 6.300м2 ќе се врши производство за производств на цврсти фармацевтски форми на таблети, филмувани таблети, капсули и на двослојни таблети, кои за првпат се воведуваат како технологија за производство во Македонија. Досегашниот капацитет од 2 милијарди таблети годишно, треба двојно да се зголеми на 4 милијарди таблети. Ова е еден од најкрупните инвестициски проекти на „Алкалоид“ АД Скопје во изминатите две децении.

За диркторката на производство на фармација Маја Лазарова успехот за ваква инвестиција е поради тимскиот дух на сите секотори во Алкалоид. Со вложувањето во нови иновации во фабриката освен успеси на пазарот, компанијата секогаш вложува и во вработување на нов кадар. Компанијата во 2005 година имаше пласмани од 53,1 милиони евра, а во 2023 година прикажа консолидирани пласмани од 268,3 милиони евра. Фармацевтските производи на „Алкалоид“ се присутни на пазарите во повеќе од 40 земји во светот.

Advertisement