Амбасадорот на Македонија во Албанија, Данчо Марковски на работна посета на Ректоратот на Универзитетот во Корча (ВИДЕО)

Амбасадорот на Република Македонија во Република Албанија, Данчо Марковски, на 4 март 2019 година, престојуваше на работна посета на Ректоратот на Универзитетот во Корча, каде што беше примена на од ректорот, проф. д-р. Али Јашари и заменик-ректор, д-р. Еринда Папа. За време на разговорите Ректорот го информираше амбасадорот за активностите спроведени во рамките на соработката која има Универзитетот во Корча со универзитетите во Тетово, Скопје и Битола во Република Македонија. Меѓу другите, професор Али Јашари зборуваше за организирање на заеднички конференции, академски размени кадар и студентите, го прифати новиот проект, формирање на центар за иновации во соработка со Универзитетот во Охрид, Македонија.

Амбасадорот Марковски, во својот говор, го изрази своето посебно задоволство за посетат на Универзитетот во Корча. Тој рече дека на средбата е да излезе со нови идеи за проширување на обемот на соработка помеѓу Универзитетот во Корчаи и македонските универзитети, во однос на организацијата на заедничката академски и истражувачки активности, отворањето на подготвителни курсеви на македонски јазик. Страните се согласија првично да одржуваат состаноци меѓу раководителите на овие институции, за да ги утврдат механизмите за спроведување на активности од заеднички интерес.