Tag Archives: Македонци во Албанија

Почина Фоте Никола – истакнат македонски активист и борец за правата на Македонците во Албанија

Денес, на 78-годишна возраст, во Тирана, почина Фоте Никола – истакнат македонски активист и борец за правата на Македонците во Република Албанија. Фоте Никола се роди на 4-ти март 1946 година во село Шулин, областа на Мала Преспа. Тој беше уредник на програмата на македонски јазик во Радио „Корча“, од самиот нејзин почеток во 1991 година. Од 2005 до 2014 ...

Read More »

Православниот празник Богојавлние – Водици го одбележаа и Македонците во областа Мала Преспа

Македонците во областа Мала Преспа традиционално го одбележаа Православниот празник Богојавлние-Водици се собраа во селските цркви и после литургиите што ги одржаа свештениците Алексо Темелко и Ропи Арѓири, според обичаите, со крстот украсен со босилок се упатија кон брегот на Преспанско Езеро каде се фрла крст во сите девет села. Во Пустец, седиште на општината, по богослужбата што во црквата ...

Read More »

Македонците во Албанија ја одбележуваат православна Нова година, дел од нив беа и во Дебрца

По традиција, во духот на македонските обичаи и традиција, Македонците во Албанија, го одбележуваат празникот Свети Василиј Велики, со кој се означува почетокот на Новата година, според јулијанскиот календар. Заедно со Македонците во Леска беше и Васил Стерјовски, лидер на единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ. Ја продолжуваме традицијата наследена од дедовци и прадедовци, како во Мала ...

Read More »

Македонска алијанса за европска интеграција бара проширување на истрагите за лажните потврди за „бугарско потекло“

Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), по обелоденувањето на скандалот со давањето лажни потврди за бугарско потекло во Острени, Голо Брдо, од лица вработени во албански институции, бара „проширување на полициската акција и во други општини и региони во Албанија, каде што се одвиваат слични незаконски активности“. Претседателот Васил Стерјовски, изнесувајќи го ставот на партијата ...

Read More »

Историски чекор назначена лекторка по Македонски јазик во Тирана иницијативата на Македонскоto друштво “Илинден”-Тирана се рализира за повторно да се отвори Лекторат по македонски јазик на Факултетот за странски јазици при Универзитетот во Тирана

Ректорката на УКИМ, проф. д-р Биљана Ангелова во чест на повторно отворање на Лекторат по македонски јазик на Факултетот за странски јазици при Универзитетот во Тирана, Република Албанија, по повод изборот на д-р Славица Свидерска за лектор по македонски јазик во Тирана. Новоизбраната лекторка, пред ректорката Биљана Англова и пред проф. д-р Кристина Николовска, директорка на МСМЈЛК при УКИМ, изложи ...

Read More »

Патиштата меѓу селата во областа Голо Брдо се исчистија со булдожерот донација од македонската влада

Снежните намети што деновиве го зафатија регионот на Голо Брдо предизвикаа прекин во сообраќајот, оставајќи отсечени повеќе села. Но, за разлика од минатите години, ситуацијата оваа година е поинаква, објави македонската амбасада во Тирана. Тоа благодарение на градежната машина за чистење на снегот, донација од македонската влада, која, како што се оценува,  ја добиле во вистинско време. Имено, административната единица ...

Read More »

Ѓурѓај: Трудот “Македонското традиционално народно пеење во: Мала Преспа, Голо Брдо и Гора“ на Андријана Јаневска од непроценливо значење за Македонците

Трудот на македонска пејачка и музичарка Андријана Јаневска на тема „Македонското традиционално народно пеење во: Мала Преспа, Голо Брдо и Гора“ за нас Македонците е од непроценливо  значење, бидејќи, меѓу другото се намалува просторот за фалсификување на нашата, македонска народна песна, оценува Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тирана. Според него, во овој труд, се опфатени неколку многу важни теми за Македонците ...

Read More »

Македонците во Пустец одбележан патронот на црквата „Св. Архангел Михаил“

Македонците во Пустец, Мала Преспа, Албанија, достојно како и секоја година, го одбележаа патронот на црквата „Свети Архангел Михаил“, што го чествуваат како нивен заштитник. Утрена со света божествена литургија, отслужи отец Алексо Темелко, по што во трпезаријата на црквата имаше богата трпеза за сите верници, а потоа и музичка програма со македонски песни и ора. Ја продолжуваме традицијата на ...

Read More »

Позната македонска пејачка и музичарка Андријана Јаневска одбрани докторска дисертација на тема „Македонското традиционално народно пеење во: Мала Преспа, Голо Брдо и Гора“

Денес, 20 ноември 2023 година во Институт за фолклор “Марко Цепенков” на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје, беше успешно одбранета докторска дисертација на тема „Македонското традиционално народно пеење во: Мала Преспа, Голо Брдо и Гора“ од кандидатот м-р Андријана Јаневска. Ваквата вест за нас, Македонците во Албанија е особено значајна бидејќи се намалува просторот за фалсификување на нашата, ...

Read More »