Author Archives: Весник Илинден

Mакедонски деца од Голо Брдо на летен камп “Ја сакам Македонија 2019 година” во Охрид (ФОТО)

Во организација на Министерството за надворешни работи на Република Македонија од 15 до 22 јули 2019 година во Охрид се одржува  Летен камп “Ја сакам Македонија 2019 година” припадници на Mакедонското национално малцинство од Србија, Албанија, Грција, Косово, Бугарија.  Целта на оваа манифестација е одржување на врските со децата кои имаат македонско потекло, а кои живеат надвор од Република Македонија, ...

Read More »

Излезе од печат историски роман „Александар Македонски“

Историскиот роман „Александар Македонски“ од Славе Катин и Георги Бранов чиј рецензенти се д-р Владан Велков и Александар Донски е луксузно издание на Книгоиздателството “Македонска искра” од Скопје. Тој е отпечстен на македонски јазик, на 540 страници. Ова интересно дело претставува значаен придонес и прилог кон осветлувањето на голем  број аспекти за древноста и континуитетот на историската вистина за Античка ...

Read More »

Македонија, Албанија и Србија, ќе работат на намалување на гужвата на границите

Светската банка и одобри 40 милиони долари на Србија во рамките на проектот “Олеснување на трговијата и транспортот”, чија цел е намалување на времето на задржување на граничните премини. Тоа е регионален проект во кој, покрај Србија, се вклучени и  Македонија и Албанија, а вкупната вредност на заемот на Светската банка за сите три земји изнесува 90 милиони долари, изјави ...

Read More »

Македонците во Овчарани, Егејска, Македонија го прославија Илинден (ВИДЕО)

И годинава на 19 и 20 јули во македонското село Овчарани, леринско, се одржа традиционалната Илинденска средба на Македонците во Егејскиот дел на Македонија. Неколку илјади Македонци од сите делови на Македонија го прославија македонскиот национален и верски празник Илинден со македонски ора и песни. Голем број Македонци од Албанија присуствуваа на прославата како и Македонци иселеници од прекуокеанските земји, ...

Read More »

Васил Јанкула “Преспанскиот херој“ лета со параглајдер, вози мотор на 4 тркала секој ден докажува дека „Сите сме исти“(ВИДЕО)

Васил Јанкула, Македонец од Мала Преспа, лице со церебрална парализа, кој го доби името „Преспанскиот херој“, откако со својот трицикл за 7 дена ја обиколи цела Западна Македонија продолжува да го остварува својот сон и да докажува дека „Сите сме исти“. За само кратко време после својот голем подвиг, тој ја отвори велосипедската манифестација „Алшар“ во Кавадарци, леташе до параглајдер ...

Read More »

Новата грчка влада со закани нема ЕУ за Албанија бес решавање на проблемите на грчкото малцинство

Грчкиот министер за надворешни работи, Никос Дендхиас, од собраниската сала рече дека договорите меѓу Албанија и Грција не се спроведуваат. Тој издаде предупредување потсетувајќи ја Албанија дека не може да се интегрира во ЕУ, освен ако не ги исполнил правата на грчкото малцинство. “Од двата значајни договори потпишани со Албанија во 2009 година, почна да се спроведува само еден, договорот ...

Read More »

“Македоника” – најголемата бесплатна електронска библиотека на Балканот

Со понуда од над 1000 бесплатни, електронски книги и над 50,000 членови, makedonika.mk е најголемата, бесплатна, дигитална библиотека на Балканот. Основана во 2013, оваа интернет-платформа нуди неограничен пристап до македонска литература, каде и да сте во светот. Идејниот творец на фондацијата “Македоника” е Зоран Спасов, кој како мигрант во Канада, се соочил со недостиг од македонска литература во странство. Австралиските корисници на оваа ...

Read More »

Дирекцијата за заштита и спасување ќе учестува во вежбата „Joint reaction 19“ во Тирана

  Претставник на Дирекцијата за заштита и спасување во периодот 15-19.07.2019 година, учествуваше на Финална координативна конференција (ФКК) за вежбата „Joint reaction 19“ во Тирана. На вежбата која е планирана да се реализира во период 21-24.10.2019 година во Р. Албанија, Дирекцијата ќе учествува со двајца претставници. Вежбата “Joint reaction 19″ е компјутерски асистирана вежба за регионална помош при справивање со ...

Read More »

Македонија: Полжави и школки во Охридското Езеро за кои се сметаше дека се исчезнати

Нуркачи од Центарот за нуркање Акватек од Охрид снимија подводни фотографии на полжави и школки кои живеат во Охридското Езеро. Нуркачите велат дека долго време се мислеше оти охридската слатководна школка исчезна пред околу четири децении поради загадување на езерска вода. Во тие времиња, на секоја плажа која имаше тиња и капачите редовно нагазуваа на школки. Потоа, неколку децении школките ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес организира академија за роденденот на Александар Трети Македонски

  Во организација на Светскиот Македонски Конгрес, на 21.07.2019 година во Градот Скопје се одбележаа 2375 години од роденденот на Големиот Император Александар Трети Македонски. Чествувањето започна со Академија за Александар Трети Македонски во Матицата на иселениците од Македонија. На Академијата за животот и делото на Големиот Цар Александар Трети Македонски зборуваа Тодор Петров претседател на Светскиот Македонски Конгрес и ...

Read More »