Бектешите верници го слават Денот на Султан Невруз

Бектешите во Албанија денеска го слават денот на Султан Невруз. На овој ден се слави роденденот на имамот Али позната како ден на Султан Невруз, секој ден каде сите живи суштества му служат на Бога и љубов лица се присоедини кон Господ, мир и добрина. Султан Невруз познат како Денот на благородништвото кај Бектешите. Според традицијата, верниците го започнуват денот со поркаи кон нај ближните за најдобри желби за просперитет, благосостојба и мир. На ден на Султан Невруз традиционално јадења е бурек со паричка која се поделена сите членовите на семејството. Домаќинката на куќата пред да започне да дели бурек се моли за сите членови на семејството, а потоа секој си избира своја половина.

Advertisement