Култура

120 години од раѓањето на А. ден Долард кој живеел во Охрид и пишувал за Македонија

А. ден Долард (хол. A. den Doolaard) е псевдоним за холандскиот писател Корнелис Јоханес Георг (Боб) Спулстра Помладиот (холандски: Cornelis Johannes George (Bob) Spoelstra jr.) роден во градот Зволе на 7. февруари 1901. Автор е на бројни книги од различен жанр: романи, патописи, раскази, поезија...  Ден Долард учел во гимназијата во Хаг. По смртта на татко му работел како сметководител во нафтено претпријатие (1920-1928). Во 1926 со една стихозбирка го прави своето деби на полето на ...

Read More »

Монографија за 70-годишен јубилеј на Институтот за фолклор „Марко Цепенков“

  Како резултат на 70 години постоење и работа на Институтот за фолклор „Марко Цепенков“-Скопје, придружна членка на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје, во 2020 година е објавена монографијата „70 години 1950 – 2020“. Ова дело е во издание на Институтот, во редакција на д-р Зоранчо Малинов и д-р Катерина Петровска-Кузманова. Како што информираат од Институтот, свечената промоција ...

Read More »

Електронски конјугатор на глаголи на македонски јазик

„Вигна.мк“ е нов, автоматски конјугатор на глаголи. Ваквата електронска алатка дозволува глаголска конјугација според Правописот на македонскиот јазик, а глаголите се менуваат според свршената, несвршената и двовидската парадигма. Главен истражувач на „Вигна.мк“ е Владимир Цветковски, а на интердисциплинарниот проект работеле и истражувачките Катарина Ѓурчевска Атанасовска и Соња Китановска Кимовска. Изработката на оваа електронска алатка за македонски јазик траела 5 години, почнувајќи ...

Read More »

Киндл верзијата на романот „Анатомија на бумбарот“ од Марковски на водечка позиција во категоријата Источноевропска литература на Амазон

Романот „Анатомија на бумбарот“ (анг. The Bumblebee Anatomy) од македонскиот писател Стефан Марковски неделава се искачи на првата позиција во категоријата Источноевропска литература во „Киндл“ продавницата на најголемата е-платформа за продажба на книги, Амазон. Објавата на романот е на англиски јазик во рамки на програмата за независно издаваштво Kindle Direct Publishing, а покрај Киндл верзија вклучува и печатена верзија. Преводот ...

Read More »

Поезијата како дуохвен азил

Билјана З.Билјновска од Скопје, Република Македонија е професионален (фриленс) незиавсиен превоедувач, новинар, писателка, есеистичар, поетеса. Поголемиот дел од школувањето го следела на српскохрватски јазик во Белград, каде завршила осмогодишно и средно училиште и дел од факултеското образование. Дипломирала на Државниот универзитет “Свети Кирил и Методиј“, на филолошкиот факултет во Скопје, на групата Романска филологија каде ги изучувала францускиот и италијанскиот јазик,литература ...

Read More »

Во Грција објавена „Антологија на млади поети од Македонија“

Електронската книга „Антологија на млади поети од Македонија“ чиј составувачот е поетот Ѓоко Здравески е издадена во Грција. Двојазичното издание на антологијата содржи песни од 13 поети од современата македонска поетска сцена, од кои некои прв пат се јавуваат токму во неа. Поезијата од младите поети од Македонија беше препеана од Елени Кациоли. Онлајн изданието може да се погледне на овој ...

Read More »

Почина Зоран Џорлев, еден од најдобрите македонски виолинисти

Почина Зоран Џорлев еден од најдобрите македонски виолинисти, вокален изведувач и професор. Џорлев се лекувал од ковид 19 на Инфективната клиника. Тој беше познат по многубројните обработки и изведби на македонски народни и забавни песни, обработки на филмски, џез и етно теми. Роден е во Струмица на 10 јануари 1967 година, каде го поминал детството. Неговиот татко Наско Џорлев бил познат композитор ...

Read More »

Збирка стихови „Говорт на пролетта„ на Арјан Калчо и на Македонски јазик

Неодамна излезе од печат новата четиријазична збирка стихови на албанскиот поет и професор на Универзитетот во Корча, Арјан Калчо. „Говорт на пролетта„ беше насловот што го одбрав за македонската верзија на неговите единаесет поеми посветени на пролетта, од мигот на нејзиното будење до раѓањето на летото. Единаесет вдахновени стихови од првите пупења на дрвјата, до првиот црцор на птиците што ...

Read More »

Откриени нови археолошки локалитети во Охридското Езеро

Националната установа „Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Охрид“ минатиот месец спроведе проект за подводно археолошко рекогносцирање на делови од источниот брег од Охридското Езеро, насочен кон истражување локации од езерото за кои постоеја индиции за археолошки локалитети. Истовремено преку проектот биле истражувани и поединечни наоди, дефинирани границите на потенцијалните архолошки локалитети, нивно позиционирање со помош на ...

Read More »

Почнаа превентивни конзерваторски интервенции на манастирот во Матејче

Националниот конзерваторски центар – Скопје започна со превентивни конзерваторски интервенции на црквата Св. Богородица во Матејче за ова културно добро да се заштити од надворешни влијанија во зимскиот период, напиша министерката. Кумановци со голем интерес ја следат секоја најава на надлежните институции за заштита на манастирот во Матејче. Претходно, министерката за култура на неодамнешната прес-конференција презентирајќи го предлог-буџетот на Министерството ...

Read More »