Д-р Олси Јазеџи: Америка ја претвора Албанија во безбеден рај за меѓународниот џихадизам

Во интервјуто за Балканс пост, д-р Олси Јазеџи, историчар кој е специјализиран за историјата на исламот, национализам и верска реформација во Југоисточна Европа, рече дека Америка ја претвора Албанија во безбеден рај за меѓународниот џихадизам. Подолу е даден целосен препис од интервјуто:

Навид Наср: Кога Мек премина во Албанија и за каква причина?

Д-р Олси Јазеџи: Иранската организација “Мужахедин – е – Калк”, која беше назначена како терористичка организација од САД и Канада до 2012 година, почна да доаѓа во Албанија во 2013 година. Неколку месеци откако администрацијата на Обама ги отстрани од листата на терористи, Американците побараа од владата на Сали Бериша во Албанија да им понуди азил на 250 ирански команданти на Мужахедин кои не можеа да останат во Ирак. Во 2010 година, Албанија даде азил на пет кинески ујгури, кои беа заробени со талибанците во Авганистан. Американците ги затворија во заливот Гвантанамо, а подоцна ги испратија во Албанија. Иако Кина протестираше против овој потег и ја обвини Албанија за кршење на меѓународните закони и конвенции, Американците ја бранеа Албанија за овој нелегален чин. Албанската влада на Еди Рама е домаќин на многу членови на ФЕТО (Фетулах Ѓулен терористичка организација), кои владата на Турција ги обвини за тероризам во врска со неуспешниот државен удар од 15 јули 2016 година. Во изминатите месеци, различни медиуми и премиерот на Бугарија тврдат дека Албанија планира да биде домаќин на џихадистите на ИСИС во земјата, иако владата на Еди Рама го негираше ова тврдење.

Иранските модхедеини се најголемата група странски борци што Албанија некогаш ги имаше. Кога Американците ја донесоа првата група ирански џихадисти во Албанија, иранската влада протестираше против овој потег. Во тоа време премиерот Сали Бериша ги увери Иранците дека Мек се хостира во Албанија само од хуманитарни причини и дека оваа група нема да преземе никаква акција против Иран. Сепак, времето покажа дека за разлика од членовите на ФЕТО и Ујгурите, иранската Моџидеина не дојде во Албанија, туку само за азил, но нивната намера беше да ја претворат Албанија во втор Авганистан во срцето на Европа. Во моментов Моџидеид ја користи Албанија како основа за започнување на психолошки, шпионажа и веројатно дури и џихадски воени операции против Иран. Во овие нелегални активности тие се поддржани од некои американски сенатори, на ист начин на кој моджахедите биле поддржани во Авганистан за да се борат со Советите во 1980-тите. Владите на Кина, Турција и Иран, кои страдаат од меѓународен тероризам, во минатото станаа многу загрижени за начинот на кој Соединетите Држави ја користат Албанија, како основа за домаќин на меѓународни терористички групи и организации.

Колку борци, членови и кадар на МЕК во моментов се во Албанија? Дали некој ги знае нивните вистински броеви?

Д-р Олси Јазеџи: Повеќето од мужахедите кои се во Албанија живеат во паравоениот логор Манза кој се наоѓа во близина на град Драч. Кампот, кој е затворен за јавноста и новинарите, повремено добива странски делегации кои Мек ги повикува за да го подобри својот имиџ на јавноста. Нејзините платени поддржувачи како Струан Стивенсон, Џулио Терзи, Алекјо Видал-Квадрас, Роберт Торичели, Руди Џулијани, Ингрид Бетанкур, Жерар Депрез и други тврдат дека групата е отворена, демократска и секој може да ги посети. Меѓутоа, или биле тепани независни новинари од странски и албански медиуми кои се обиделе да го посетат кампот, вклучувајќи ги и оние од Гардијан, Канал 4, Ал Џезира, Топ Канал, ТРТ, Газета Шкиптаре, Ен-Ен Албанија итн. навредени како агенти на Иран или спречени директно да влезат во кампот. Бидејќи не е дозволен независен преглед на логорот Моџидаине, не можеме да го знаеме нивниот точен број и воената структура. Многу дезертери на МЕК, кои успеале да избегаат од кампот и сега живеат во слобода во Тирана, ги покажаа имињата на некои од нивните команданти кои се преселиле надвор од кампот за да управуваат со работите на Моджахед. Меѓутоа, бидејќи повеќето од дезертерите се ногарци, ние немаме точни броеви и целосна дефект на структурата на паравоената и идеолошка команда на МЕК. Албанската полиција состави извештај за МЕК, нејзините бројки и опасноста што тие ја претставуваат за Албанија, но бројките на овој извештај не се совпаѓаат со бројките што другите државни институции ги дале во Албанија. Она за што сигурно знаеме е дека МЕК е предводена од Мериам Равави, втора сопруга на Масуд Равави, починатиот лидер на МЕК. Таа има изградено култ како слика за себе и се прикажува на војниците на МЕК како света жена со натприродни сили.

Додека за членовите на МЕК е прикажана како светец, на западната публика таа се претставува себеси како избран за претседател на Иран, иако МЕК е тоталитарна организација која не организира слободни избори и не толерира каква било форма на непослушност. Членови на МЕК живеат многу изолирани животи и се под целосна контрола на нивните команданти. Тие немаат телефони, немаат слободен пристап до интернет и живеат во затворски услови зад ѕидовите на нивниот парамилитарен логор. Тие се радикализирани на дневна основа, направени да веруваат дека ако излегуваат од својот камп, Иран ќе ги убие и дека нивното единствено спасение ќе дојде ако продолжат да живеат како војници и веруваат во светата мисија на Маријам Равави, кој ќе воспостави сопствената власт над Иран. Ним не им е дозволено да имаат секс, да се омажат, да разговараат со своите семејства или да одат слободно од нивниот камп. Ако успеат да избегаат,организацијата ги етикетира иранските агенти и предавници.

Како што покажува извештајот на албанската полиција од 2018 година, МЕК е многу немилосрден со своите дезертери кои сакаат да се дерадикализираат и да го напуштат џихадот. Многу дезертери кои го напуштиле Моџидеид добиле смртни закани. Во јули 2018 година, кога Мостафа Мохамади, канадскиот татко на Сомајех Мохаммади бил во Тирана за да ја запознае неговата ќерка, која беше киднапирана од страна на МЕК во 1997 година, МЕК го нападна и го хоспитализираше и го чуваше Сомајех во целосна изолација, иако тоа е спротивно на албанскиот закон. МЕК има целосна контрола над своите членови и отворен пристап до нив е невозможно не само за новинарите, туку и за нивните меѓународни поддржувачи. До 2018 година ни беше кажано дека Албанија е домаќин на околу 3000 моджахеди. Во 2016 година Гласот на Америка објави дека Албанија ќе земе 2000 модхедеини во замена за 20 милиони американски долари. Сепак, најновите бројки од албанскиот Институт за статистика покажуваат дека во 2017 година Албанија прифатила 2.195 Иранци, додека во 2016 година добила 1.963. Ако ги вклучиме тука оние кои дојдоа во 2013 година, вкупниот број на Моджахед од 2017 треба да изнесува околу 4.400 луѓе. Тука не ги вклучуваме бројките на оние кои дојдоа во текот на 2018 година, бидејќи нивниот број е сé уште тајна.

Научивме од медиумите дека Американците планираат со албанската влада да изградат нов камп во Албанија меѓу Тирана и Драч. Овој камп ќе биде домаќин на околу 4.000 луѓе. Не знаеме дали овој логор ќе биде искористен за да биде домаќин на моджахед кој живее во Манза или поразените војници на DAESH / ISIS џихадистите, како што бугарскиот премиер прогласи во Албанија во јуни 2018 година. Од податоците што ги поседуваме можеме да заклучиме дека до сега Албанија веројатно добила околу 4.500 модхадхини. Од нив, околу 400 успеале да избегаат и да го напуштаат џихадот и да живеат во цивилен живот или да се шверцуваат во Европа. Останатите 4000 се уште се радикализирани и лојални на џихадот на Маријам Равави (нивниот слоган е да го ослободи Иран) против владата на Исламската Република Иран.

Кои активности се вклучени во внатрешноста на Албанија?

Д-р. Олси Јазеџи: Радикализираните членови на МЕК, кои живеат во паравоениот логор Манза или Ашраф 3 како Мериам Равави, велат дека се вклучени во голем број нелегални активности. Од она што ни го кажаа дезертерите, знаеме дека кампот на МЕК во Манза е воден како паравоена организација. И покрај тоа што немаме никакви информации што докажуваат дека поседуваат оружје, дезертерите покажуваат дека кампот МЕК се води како армија. Таа е заштитена од вооружена приватна албанска безбедносна компанија. Внатре во кампот Мек има висока команда која дава наредби и го води секојдневниот живот на Моджахед. Врховниот командант на Моџидеидинот е Маријам Радхави и нејзиниот мртов сопруг Масуд Равави. Maryam Rajavi, кој има целосна контрола над МЕК, ја раководи организацијата преку команден совет, каде што луѓето како нејзиниот прв сопруг, Мехди Абришамчи, се главни луѓе кои ја надгледуваат организацијата.

Вообичаените војници на МЕК се разделени во логорот. Жените живеат во касарната, а мажите живеат во нивни. Ним не им е дозволено да се мешаат едни со други, а мажите и жените не можат да зборуваат едни со други освен ако не им е наредено да го сторат тоа. На заедничките војници не им е кажано дека Масуд Равави е мртов. Дефекторите на МЕК ми рекоа дека, периодично, добиваат снимени пораки од Париз, каде што гласот на Масуд се игра на лента, каде што тој им кажува на војниците да го чекаат моментот кога ќе го лансираат својот џихад и слободен Иран од Мула.

Во кампот МЕК има голем број други команданти чии имиња не се познати. Гледаме дека по некое време некои од нивните команданти доаѓаат во Тирана и се сретнуваат со владини претставници или, како што е случај со тепањето на Мостафа Мохамади, тие ги водат бандите на МЕК за да ги победат своите противници. Некои од командантите што ги видовме во Тирана се Беџад Сафари, Џила Дејхим и Ахмед Таба. Тие беа обучени од мухабаратот на Садам Хусеин, а некои дури ги убија или мачеа луѓето во Иран и Ирак. Некои команданти на МЕК, како Фарид Мачучи, ги сменија имињата или презимињата по доаѓањето во Албанија, бидејќи во минатото тие беа обвинети за убиство на луѓе во Ирак и за раководење со тенкови против Курдите.

Аналитичарите на МЕК веруваат дека во кампот МЕК има и други команданти кои во минатото извршиле големи терористички напади. Се верува дека тие ги сменија имињата и изгледот и сега се кријат среќно и неказнето за нивните минати злосторства и атентати. Освен овие, во кампот Манза има и многу други членови на МЕК, кои се едноставни војници. Многу од нив работат во одржување, некои работат како стоматолози, некои се само-направени лекари, некои се готвачи итн. Сепак, околу 2.000 од овие војници во последниве неколку месеци се претвориле во сајбер џихадисти. Како што објави документарецот од ал-Џазира, од кампот Манца, МЕК организира лажни вести, напади на Твитер, пропаганда и шпионажа против Иран и европските влади кои го поддржуваат нуклеарниот договор со Иран. Мек не е срамежлив да покаже дека работи дење и ноќе за соборување на владата на Иран, иако таквиот чин се смета за терористички криминал во Албанија и сите членови на МЕК кои го прават тоа треба да бидат затворени од четири до десет години. Но, како што можеби си замислувате, Американците го притискаа Албанија да го спаси МЕК од законите на Албанија. Мек денес е како модхедеинот за време на советската војна. Тие се одлични американски патриоти!

Како МЕК ја користи Албанија како база на операции што й помагаат на организацијата и на регионално и на меѓународно ниво кога станува збор за нејзините напори за слабеење и поткопување на иранската влада?

Д-р Олси Јазеџи: МЕК на неколку начини ја напаѓа иранската влада од Албанија. Од нивното доаѓање во Албанија, МЕК се ангажираше во масовно вработување на поддржувачи. Со нудење пари, подароци, бесплатни патувања во Париз и Рим во знак на поддршка на протестите на Мариам Равави против Иран и индоктринирање на невини Албанци со омраза против Иран, тие создадоа голем број следбеници кои веруваат дека владата на Иран е криминална и треба да биде соборен. Нивните американски и европски поддржувачи извршија голем притисок врз големите албански политички партии, социјалистите и демократите, да ги испратат своите членови на состаноците на Пари во Маријам Рахави и да зборуваат против Иран. Командантите на МЕК вршат неделни активности и средби со албански пратеници, владини претставници, па дури и млади кои ги радикализираа со ширење лажни вести против Иран. На истиот начин како што DAESH и Jabhat al-Nusra успеаја да индоктринираат многу муслимани на Балканот за да му се придружат на џихадот во Сирија против владата на Башар ал Асад, тврдејќи дека Асад го убива својот народ, Мек го прави истото. Ако ги видите веб-сајтовите што ги води MEK, како NCRI, тие секојдневно произведуваат лажни вести. Оваа вест е преведена на албански јазик и потоа е испратена до Албанците преку е-пошта или Фејсбук.

Веста дека МЕК произведува тврди дека Иран го убива својот сопствен народ, ги тепа жените, виси и мачеше затвореници итн. Истите тактики беа користени од DAESH и многу западни медиуми во 2012 година, кои ја создадоа идејата дека Башар ал-Асад го убил својот сопствен народ луѓе во Сирија. Истата тактика се користеше дури и во Либија против владата на Муамер ал-Гадафи. Како резултат на тоа, ние имавме илјадници европски муслимани кои се приклучија на џихадот во Сирија. Сега, МЕК подготвува Џихад 2.0. против Иран. Тие масовно радикализираат многу Албанци, Европејци и Иранци со омраза кон Иран. Имаме владини министри во Албанија, како Пандели Мајко, кои веќе се изјаснија дека се “Модхедеини” и сонуваат да одат еден ден во Техеран и да вршат џихад против владата на Иран.

Мек се покажа многу ефикасен во радикализацијата на многу албански политичари, функционери и млади. Со користењето на Албанија како основа, тие ги започнуваат кампањите против Иран дури и во Европа. Во Европскиот парламент, во италијанскиот и францускиот сенат и во други парламенти во Европа успеаа да регрутираат и радикализираат голем број пратеници кои сега веруваат дека Мек е демократска организација, додека Иран живее во диктатура.

Додека, по доаѓањето во Албанија од Ирак, МЕК го загуби својот капацитет да носи директни терористички напади врз Иран, развива нови основи на џихад против Иран. Со производство на лажни вести на дневна основа – како што е приказната за наводен терористички напад врз МЕК во Албанија во март 2018 година – тие го прикажуваат Иран како терористичка земја која сака да ги убие Европејците. Ваквите лажни вести создаваат многу непријателство и омраза во Европа. ЦИА и израелскиот Мосад одлично ја користат МЕК во нивната геостратешка војна против Европа, Иран и нуклеарниот договор. Мек, нејзините платени поддржувачи и лажни вести се користат како голема алатка за уцена против Европа за да ја присилат да ги намали своите односи и да тргува со Иран. МЕК ја претвори Албанија во втор Ирак – како Ирак на Садам Хусеин – од каде што го малтретира Иран. Американците им наредија на албанските власти да не се мешаат во нивниот бизнис. Пандели Мајко, министер во сегашната албанска влада, му рече на Мариам Равави на 15 декември дека Албанија е замок за МЕК. Тие можат да прават што сакаат тука.

 Дали самата Албанија има корист од хостинг на МЕК на својата земја?

Д-р Олси Јазеџи: Албанија не добива корист, туку само главоболки, скандали и лошо име за она што го прави со Мек. Медиумите на Балканот и регионот, од Србија, до Грција, Македонија и Италија, со голема загриженост известија за доаѓањето на МЕК во Албанија. Европејците исто така се вознемирени со она што го прави Албанија. Единствените луѓе кои имаат корист од хостирањето на МЕК се организираниот криминал и некои албански политичари кои управуваат со банди од дилери на дрога. Многу албански политичари, како премиерот Еди Рама, министерот за дијаспора Пандели Мајко и други, градат лични односи со американски политичари како Џон Болтон, Руди Џулијани, Патрик Кенеди итн. Кои ги отвораат вратите во Вашингтон. На своите годишни средби “Слободен Иран” кои Мек организира во Париз, Мериам Равави им овозможува на многу корумпирани албански политичари да се сретнат со големите европски и американски неоконски политичари. И ова е многу за нив.

Дали има внатрешна дебата во земјата за тоа дали или не треба да биде домаќин на оваа организација? Што мисли Албанците за сево ова?

Д-р Олси Јазеџи: Кога веста за доаѓањето на МЕК во Албанија започна во 2016 година, многу албански аналитичари, новинари и јавноста протестираа против нивното доаѓање. Тие го споредиле МЕК со ИСИС и не ги сакале во земјата. Тие рекоа зошто извезуваме странски конфликт и терористичка организација во нашата земја. Мек потроши многу пари во изминатите неколку години со плаќање на новинари во поголемите ТВ-станици како Визион плус, Вести 24 итн. За да ги прикаже како “безобѕирни” воени бегалци, баратели на азил, жртви на “иранскиот режим” итн. Јавно незадоволство за доаѓањето на МЕК беше замолчено со доаѓањето на многу американски сенатори во Албанија, луѓе како Џон Мекејн, Џон Болтон, Руди Џулијани и други, кои наредија и диктираа на Албанците да го пречекаат МЕК. Кога многу политичари беа запрашани зошто Американците го донесоа МЕК во Албанија, а не на САД; одговорот беше: Америка ни даде Косово, па мора да им дадеме нешто за возврат.

Кампањата на американските џихадисти, како Џон Мекејн и Џон Болтон, за да ги замолчат стравувањата на Албанците во врска со МЕК, беше доста успешна. Меѓутоа, во јули и август 2018 година, кога албанската јавност дозна дека МЕК чува заложници во неговиот логор, како и случајот со Сомајех Мохамади, јавноста беше шокирана. Кога МЕК почна да ги напаѓа новинарите, како што беше случај со Канал 4, многу ТВ-станици и портали за вести беа згрозени. Јавноста беше шокирана кога виде дека Sommayeh Mohammadi, ќерката на Mostafa Mohammadi, се чуваат во изолација и парадираа пред камерата од страна на командантите на МЕК, како Фарид Тутунчи, и беа направени да го осудат нејзиниот татко како агент на Иран. Албанците поминаа низ овие изведени телевизиски деноминации за време на ерата на комунизмот и тогаш ја сфатија монструозната природа на МЕК.

За да се спротивстави на овие скандали, МЕК плати многу пари за да ги замолчи медиумите и да се покаже како демократска организација која беше насочена кон Министерството за разузнавање на Иран. Тие донесоа некои пензионирани европски и американски гости во нивниот логор, кој се обиде да ја убеди албанската јавност дека МЕК е добро. Тие произведоа неколку телевизиски интервјуа во нивниот камп со платените новинари кои се обиделе да покажат дека сите биле среќни во одморалиштето “Мек” на Манза.

Некои весници и телевизиски станици кои пријавиле за злосторствата од минатото МЕК и нивната сегашна изолација и индоктринација на нивните членови, подоцна беа замолчени. Некои новинари тврдеа дека Мек ги уценувал, додека командантите на МЕК се состанале со сопствениците на медиуми и им понудиле спонзорски договори за да го купат молкот.

Каква е положбата на албанските медиуми за МЕК? Освен себе си, дали има несогласување на гласовите и ако е така, добиваат ли емитување?

Д-р Олси Јазеџи: Тепањето на Мостафа Мостами и прашањето на заложниците на Сомајех Мохамади генерално беше прикажано прецизно во многу медиуми во Албанија. Албанците кои имале многу од своите сограѓани се приклучиле на џихадот во Сирија, не можеле да го разберат и да го толерираат МЕК за тоа да го прават истото со младите Иранци. Повеќето албански новинари знаат што е МЕК. Некои новинари кои пишуваат против Мек се уценувани од нивните команданти или сопствениците на нивните медиуми. Но, бидејќи Албанија нема вистински независни медиуми и двете најголеми политички партии на Албанија, демократските и социјалистичките партии, им беше наредено од страна на Американците да го поддржат МЕК – јавната дебата е замолчена од врвот. Ниту еден албански политичар не се осмелува да го нападне МЕК, а ниту еден голем медиум не се осмелува да го критикува МЕК отворено, бидејќи “Моџијдејнот” ќе ги обвини дека се агенти на Иран.

Од друга страна, МЕК се крие од албанската јавност и медиумите. Нивните 4000 членови живеат во изолација во кампот Манза и не им е дозволено да одат јавно и да се мешаат со јавноста. Албанците не ги гледаат на улиците. Тие живеат во затвор и во нивната изолирана реалност, а Албанците не знаат што се случува надвор од логорот Манза. Секогаш кога медиумите во Мек ќе се повлечат во медиумите, поддржувачите на МЕК, како што се Струан Стивенсон, Џулио Терзи, Алејо Видал-Квадрас, Ингрид Бетанкур, Јерард Депрез, Руди Џулијани и други, се зафаќаат во Албанија или објавуваат дела на МЕК, каде што го бранат МЕК и го обвинуваат Иран, иранското Министерство за разузнавање, иранските агенти и сл. За изработка на приказни. МЕК ги преведува своите дела и ги објавува во некои главни весници кои работат со МЕК, а приказната е завршена. Командантите на МЕК, кои имаат крв на рацете, не се прикажуваат во јавноста. Тие ги користат луѓето како Струан Стивенсон, Џулио Терзи, Алејо Видал-Квадрас и други да кажат што сакаат да кажат. Тие не прифаќаат јавни дебати и демократска дебата за нивната природа и активности. Многу албански медиуми побараа од МЕК да излезе и да има јавна дебата за нивните активности во Албанија, но тие никогаш не се појавиле. Дури и нивните платени поддржувачи како Струган Стивенсон, Џулио Терзи, Алејо Видал-Квадрас, Ингрид Бетанкур, Јерард Депрез, Руди Џулијани не се осмелуваат да дебатираат за проблемот Мек со Албанците. Кога овие луѓе доаѓаат во Албанија тие прават монолози. Тие одат во платени студија, ги изведуваат своите напади врз Иран и одбраната на МЕК, а потоа бегаат.

Албанија е американска колонија во која демократијата не функционира. Кога Американците не сакаат да дебатираат нешто во нашата земја, тие имаат начини и средства за тоа. И, за жал, Албанија, како министер Пандели Мајко го прогласи за Мериам Равави на 15 декември 2018 година, стана замок за МЕК.

Објаснете ја улогата што Мек ја играше во неодамнешното протерување на иранските дипломати од Тирана.

Од нивното доаѓање во Албанија, МЕК постојано ја напаѓа иранската амбасада во Тирана. Во нивните лажни статии за вести тие тврдат дека Иранската амбасада е гнездо на змии што ќе започне терористички напад против Моджахед и ќе ги убијат. За ова, тие постојано побараа од албанската влада да ја затвори иранската амбасада. Тие го пренесоа ова барање и до нивните европски и американски поддржувачи. Мек и Мериам Равави беа и многу вознемирени од каква било активност што ја прави Иран во Албанија или на Балканот. Во март 2018 година, кога Бекташиската заедница на Албанија организираше конгрес за имамот Али и го прослави Фестивалот на Сегароз со својата Бекташи заедница и иранските дипломати во Тирана, МЕК побара од албанските власти да го прекинат овој религиозен настан и да уапсат двајца ирански новинари – лажно тврдејќи дека се терористи.

Откако не успеа да пронајде терористи меѓу албанците од Бекташи и Иранците, Меријам Радави продолжи со своите барања да ја затвори иранската амбасада во Тирана и да ги истера “мулските дипломати”. Радхави, кој се прикажува себеси како избран за претседател на Иран, е љубоморна на присуството на иранската амбасада во Тирана, бидејќи таа тврди дека е претставник на Иран во Албанија, а не на владата на Иран.

МЕК се загрижени поради иранското присуство во Тирана од две главни причини. Причината број еден е дека тие се сомневаат дека иранската амбасада им помага на многу членови на МЕК да се дерадикализираат, да го напуштат МЕК и да се вратат во Иран. Ова е кошмар сценарио за МЕК, бидејќи многу од нејзините членови се уморни со нивниот воен живот. Тие сакаат да се ослободат и да се вратат во нормален цивилен живот. Дефекторите на МЕК ми рекоа дека во кампот МЕК има стотици членови кои сакаат да ја напуштат МЕК, да избегаат од кампот, да се омажат, да најдат работа и да го заборават својот минат терористички живот. Поради оваа причина, МЕК прави сé што може за да ги задржи своите членови изолирани од Иран и нивните семејства во Иран.

Причината број два е иранските семејства. Мек побара од Американците да им нареди на албанската влада да го спречи секое иранско семејство да пристигне во Албанија Редоследот што Џон Болтон го даде преку Твитер на албанската влада на 20 декември 2018 година за протерување на амбасадорот на Иран и друг дипломат од Албанија беше голема победа за Маријам Раџави. Нападот против иранската амбасада беше направен во целосна координација со Израел и канцеларијата на Бенјамин Нетанјаху, кој го пофали премиерот Еди Рама за отстранување на иранскиот амбасадор. Албанската влада, која не може да каже не за Америка и Израел, мораше да го почитува барањето на Мариам Равави и да го отстрани амбасадорот од земјата.

Сепак, албанската влада не беше задоволна од овој голем скандал што Џон Болтон и Маријам Раджави ја принудија Албанија да влезе. До овој момент премиерот Еди Рама, претседателот Илир Мета и министерот за надворешни работи Дитмир Бушати не дадоа изјава за протерување на иранските дипломати. Тие не се задоволни со тоа што МЕК ги натера да ги направат, и сега конечно разбраа што Мек е способен да го направи во Албанија. Причината што Американците ја дадоа за протерување на иранските дипломати од Тирана, беше дека тие планираа да спроведат терористички напад врз МЕК. Тоа е она што Мериам Равави велеше многу месеци. Следниот сон на Маријам Радави веројатно би бил да ја преземе иранската амбасада во Тирана и да ја претвори во нејзината резиденција. Времето ќе покаже дали Американците и нивните албански вазали ќе и ‘овозможат да го направи следниот дипломатски скандал.

Која моќ има владата на САД со албанската влада? Дали има каква било имплицирана или имплицитна закана зад нивното барање земјата да биде домаќин на МЕК? Што може да сторат САД ако Албанија не одговори?

Д-р Олси Јазекши: Ако Албанија не одговори на американскиот диктат да биде домаќин на борците на Мек или ИСИС, премиерот и претседателот на Албанија може да завршат како Мосадег во Иран. Албанија не е независна држава. Американската амбасада во Тирана и нејзините амбасадори се врховни лидери на земјата. Ако го прочитате Викиликс за Албанија, ќе видите како Американците имаат датотеки за речиси секој политичар во земјата.

Кој е најдобриот начин за Албанците или граѓаните на која било друга земја да го изразат своето незадоволство со албанската влада и нејзината политика во однос на МЕК?

Д-р Олси Јазеџи: Ние како албански граѓани, но и граѓаните на другите земји, мора да побара од САД да престанат со финансирање и поддршка на терористичките организации како што се DAESH, Nusra и МЕК. Албанската влада, која не е слободна да го прави она што го сака, мора да биде под притисок преку агенциите на ЕУ, организациите на граѓанското општество, медиумите и другите меѓународни организации, да ја сопрат својата поддршка за Мек и другите терористички групи. Мораме да им кажеме на Албанците дека мора да застанат за нивната независност и да не дозволат нивната земја да се третира како американска колонија.

Европската унија, Советот на Европа и Организацијата за безбедност и соработка во Европа, кои не се задоволни од она што го прави Албанија, мора да биде побарано да го кренат својот глас против активностите на МЕК. Овие три организации мора да ги прошират своите програми за дерадикализација на Мек и не смеат да ги користат своите програми само против албански муслимани кои сакаат да го направат Џихад во Сирија. Телата на ЕУ мора да побараат од Албанија и од Американците да излезат со акционен план за да го дерадикализираат МЕК на ист начин како што ги затвораат и ги измачуваат симпатизерите на ИСИС. Франција мора да го стори истото. Тие не смеат да дозволат Maryam Rajavi да ја користи француската почва како основа за насилна пропаганда на џихадид против Иран или било која друга земја. Европејците мора да побараат од МЕК да го отвори својот камп, да ги омаловажи своите членови, да ја сопре својата пропаганда на џихадистите и да им се дозволи на своите членови да се оженат, да најдат работа и да започнат со цивилни животи.

Исто така, мора да побараме од меѓународните медиуми да дојдат во Албанија, да го истражат МЕК и да извршат притисок врз албанската влада да го отвори кампот МЕК за медиумите и за јавноста. Моџидеите мора да го напуштат својот насилен џихад, да се интегрираат и да се дерадикализираат. Истите политики што ги спроведува Европа против радикализираните вахабистички муслимани мора да се спроведат против Мек. Моджахед мора да се научи да живее во секуларна демократија и да ги прекине своите нелегални активности. Ако САД и Израел сакаат да водат војна против Иран, тие не треба да го прават тоа преку илегални и терористички групи и не треба да ја користат Албанија како непријателска држава за такви криминални активности./www.balkanspost.com