Ексклузивно интервју за весникот “Илинден”: д-р Маркус Пападопулос издавач и уредник на “Политика прво”, непартиска публикација за британскиот парламент

Весникот “Илинден”: д-р Маркус Пападопулос, ве молиме дадете кратка биографија за да се запознаете со читателите.

Уште од моето детство, имав фасцинација и страст за поранешна Југославија; толку многу, што е, денес, едно од моите две полиња на експертиза, а другото е Русија. Јас ја истражувам историјата на Балканот, вклучувајќи ги и луѓето и културите, повеќе од 20 години и сум чест посетител во регионот. Имав 12 години кога распадна социјалистичката Федерална Република Југославија или, поточно, беше поткопана и уништена од Америка, Германија и некои други европски земји. Убиството на Југославија ми предизвика многу болка и оттогаш ме боли. Чувствувам голема тага за Македонците, Србите, муслиманите, Хрватите, Црногорците и Словенците поради тоа што тие продолжуваат да страдаат, особено економски, како резултат на уништувањето на Југославија. Тито, кој беше визионер и вонреден лидер, честопати предупреди, во говорите на југословенскиот народ, дека имало странски сили во светот кои ја мразеле Југославија и сакаа да ја уништат земјата. Колку се само вистинити неговите зборови. Моќна закана која се појавила поради расчленувањето на Југославија е проектот на Голема Албанија, кој им се заканува на Македонците, Србите и Црногорците. Ќе разговарам за овој проклеен проект подоцна во ова интервју.

Весникот “Илинден”: Вие го користите нашето уставно име во социјалните мрежи цело време, Република Македонија, како го гледате спорот за името меѓу Македонија и Грција?

Македонија е историски географски регион, каде поголемиот дел е воденешна Грција, но со други делови на Балканот, главно во Република Македонија и Бугарија. Александар Македонски, кој бил грк, владеел со Македонија која опфаќала земји во денешна Грција, Република Македонија и Бугарија. Значи, во таа смисла, Атина мора да биде разумна и да признае дека историскиот регион на Македонија не е чисто грчки. И, пак, Скопје мора да престане да тврди дека Александар не бил грк. И Атина и Скопје се виновни за манипулирање со утврдените историски факти. И велам како драг пријател и на Грција и на Република Македонија – за двете земји се грижам за неизмерно. Атина со право може да каже дека најголем дел од историскиот регион на Македонија е во современата Грција и дека Александар бил грчки, а во Република Македонија точно може да се каже дека е директен потомок на Александар Македонски.

Весникот “Илинден”: Во моментов, владите на Грција и Македонија се оптимисти дека конфликтот наскоро ќе биде решен. Како ја оценувате можноста за тоа како познавач на ситуацијата на Балканот?

Искрено се надевам дека Грција и Македонија наскоро ќе се согласат за компромис. Но, со оглед на тоа што спорот меѓу двете држави трае веќе 26 години, мислам дека треба да бидеме претпазливи за да кажеме дека крајот е на повидок. Јас само сакам Атина и Скопје да сфатат дека имаат повеќе заедничко од она што ги раздвојува. Прво, и двете земји се христијански и православни. Второ, и двете се загрозени од Голема Албанија, која е поддржана од САД, Европската унија и НАТО. И трето, и двете се жртви на надворешната политика на Вашингтон и Брисел. Ако само Грција и Македонија се обединет фронт, проектот Голема Албанија и неговите странски поддржувачи ќе добијат силен удар назад. Понатаму, го повикувам Скопје да биде многу внимателен во поддршката од Турција. Турција е, историски, многу опасна земја и денес е главна компонента во проектот за Голема Албанија и ширење исламизам на Балканот. Анкара не се грижи за Република Македонија; Турците само ги користат Македонците против Грција. Значи, додека Атина и Скопје расправаат меѓу себе, Големата Албанија и исламизмот имаат бенефиции, а да не зборуваме, се разбира, и на ударот на албанскиот организиран криминал.

Весникот “Илинден”: Како ја гледате геостратегиската ситуација за Македонија и соседните земји во блиска иднина?

Македонија, како и остатокот од поранешна Југославија, беше колонизирана од Запад Америка и ЕУ. Жалам што го кажав ова, но Македонија е само вазална држава на Запад. Американците и Европејците ја сакаат Македонија за да ја искористат својата економија и нејзините ресурси, да го преплават македонскиот пазар со западните производи и да го искористат македонското население како евтина работна сила. Исто така, Американците и Европејците ја сакаат Македонија, за да Русија нема влијание во земјата. Вашингтон и Брисел го користат НАТО и проектот за Голема Албанија за да ја задржат Македонија. Да ја земеме, на пример, понижувачкиот Охридски договор, кој САД, ЕУ и НАТО му дадоа на Скопје без друг избор освен да потпишат. Значи, мојата порака до Македонците е тоа: немојте да бидете измамени од САД, ЕУ и НАТО; сите три се непријатели на Република Македонија и сите тројца ја користат албанската карта за да го добијат она што го сакаат во Македонија. Плиближувајќи ја Македонија поблиску до САД, ЕУ и НАТО, вие само се приближувате кон вашите непријатели. Останувајќи на темата на албанската терористичка кампања што ја погоди Македонија во 2001 година, Македонците треба да се прашаат: Кој ги поддржуваше Албанците? Одговорот е истите луѓе кои денес се преправаат дека се пријатели на Македонците: Американците, Европејците и НАТО. Можеби можам да разговарам за ова во идно интервју со вашиот весник, дали треба да бидете љубезни за да ми дадете можност да го сторам тоа. Според мое мислење, Македонија, Србија, Црна Гора и Република Српска никогаш не требало да бидат одвоени од едни со други. Западот владее со Балканот со тактики раздели и владеј. Значи, верувам дека Скопје, Белград, Подгорица и Бана Лука треба да се обединат во една земја – сила преку единство! Ако тоа не се случи, Запад и неговите албански сојузници, на долг рок, ќе ја проголтаат Македонија, Србија, Црна Гора и Српска Република, со можеби Македонија, еден ден да престане да постои како целина.

Весникот “Илинден”: Дали Русија ќе ја напушти Македонија од геостратешкиот проект на турски / балкански тек, како и Кина, која првично планира да изгради брза железничка пруга низ земјата во поврзувањето на грчкото пристаниште Пиреја со Будимпешта и пошироко?

Македонија, како и Србија, треба да продолжи со политика на неврзаност, слична на онаа за Титовата Југославија. Скопје треба да тргува со Запад, секогаш да се сеќава на вистинската природа на Американците и на Европејците и да ги унапредува односите со Русија, друга православна и словенска држава. Но, Македонија не треба да биде ниту во западната, ниту во руската стратешка орбита. Како што во моментов стои, Русија има мала потпора во Македонија, благодарение на прозападната, предавнички естаблишмент во Скопје, која буквално зборува за продажба на Македонија кон западните влади и бизниси и заробување на македонскиот народ на Запад. За тоа, македонските политичари се наградени со богатство од страна на Американците и Европејците. Истото важи и за Александар Вучиќ и за политичкиот естаблишмент во Србија – тие ја уништуваат Србија економски и културно, ја делат земјата и го одземаат своето достоинство. Претходно зборував во ова интервју за тоа како Тито беше апсолутно точен кога рече дека има странски сили кои имале намера да ја распаднат Југославија, да го делат својот народ и да ја разграбат својата економија и националните ресурси. Од 1991 година токму тоа се случи во Македонија и во останатата Југославија. Каква катастрофа. Но, ситуацијата не е безнадежна. Македонија мора да побара од своите браќа во Србија, Црна Гора и Република Српска да формираат една земја и со тоа, да се ослободат од западната тиранија, да ја повратат својата национална самопочит и ефективно да се спротистават на Големата Албанија.

Вестник “Илинден”: д-р Маркус Пападопулос, Ви благодарам за интервјуто, во име на Илинден-Тирана, Ви благодарам за соработката и ви посакувам лични и професионални успеси.

Ви благодарам што ми дадовте оваа можност и со нетрпение очекувам да работам со вас повторно во блиска иднина, во корист на Република Македонија.

 

Македонски весник „Илинден“

Главен и одговорен уредник: Никола Ѓурѓај