Екслузивно: Албанија ја прогласи “Персона нон грата” кипарската европратеничка Елени Теохарос за настаите во Буларат

Министерството за Европа и надворешни работи предложи на Министерството за внатрешни работи да ја прогласи “Персона нон грата” кипарскaта европратеничка Елени Теохарос за настаните во Буларат. Министерството за внатрешни работи донесе одлука да го одобри барањето на Министерството за Европа, изјави Глен Дервиши портпаролот на Министерството за Европа и за надворешни работи.

“Повиците анти македонски и анти албански организирано во село Буларат, Ѓирокастро екстремистички повици, поттикнување на омраза и повикува раздор помеѓу граѓаните од албанската и грчката националност , беше неприфатливо за албанската држава и општество “, рече Дервиши. Заштита на уставниот поредок, националната безбедност, јавниот мир и неповредливоста на било каков вид на територијалниот интегритет на Албанија, албанските власти се потпираа на целосно легални механизми за решавање .