Европол разби балкански картел кој ја снабдувал Европа со кокаин

По досега невидена меѓународна операција на агенциите за спроведување на законот од осум земји, обвинети се 61 член на балканскиот наркокартел, кој ја снабдува Европа со кокаин, објави хрватското Министерство за внатрешни работи . Од тие 61, 23 биле уапсени (13 во Шпанија и 10 во Словенија), додека 2,6 тони кокаин, 324 килограми марихуана, 612.000 евра, девет луксузни возила и пет мотоцикли биле запленети.

Минатата година беа спроведени серија акции во рамките на работната група помеѓу Шпанија, Хрватска, Србија, Германија, Словенија, Босна и Херцеговина, САД и Колумбија, со координација на активностите предводени од Европскиот центар за сериозен и организиран криминал на Европол.

Оваа прилично мобилна криминална организација имала активни ограноци во неколку европски земји и главно се состоела од криминалци од Србија, Хрватска, Црна Гора и Словенија. Европол ја формираше Работната група во јули 2020 година со цел да ги собере сите земји вклучени во координацијата на заедничката стратегија насочена кон распаѓање на целата мрежа. Оттогаш, Европол постојано ги обезбедува најновите разузнавачки податоци и анализи за да им помогне на теренските истражители.

Advertisement