Европската комисија не го прифати барањето на Холандија за враќање на визите за Албанија

 

На 31 мај Холандија формално достави барање до Европската комисија за суспендирање на слободното движење на албанските државјани во Шенген зоната. Во холандскиот парламент имаше долга дебата за ова прашање, а потоа барањето иницирано од пратеничката Торенберг беше последователно одобрено.


Во писмо до еврокомесарот за миграции, внатрешни работи и државјанство, Димитри Аврамопулос, Роберт де Гроот, постојаниот претставник на Холандија во Европската унија, ги презентираше своите аргументи за ова барање, сумирани во три точки. Крајниот рок за разгледување на ова барање е еден месец, датум што заврши вчера. Еден од портпаролите на Европската комисија рече дека во сегашната ситуација, околностите за активирање на механизмот за враќање на визниот систем не се исполнети.

“По внимателна проценка на содржината на известувањето добиена од Холандија и врз основа на достапните информации и релевантни податоци, Комисијата смета дека во сегашната ситуација околностите за враќање на механизмот за визен систем не се исполнети. Комисијата ќе продолжи внимателно да ја следи усогласеноста со стандардите за визна либерализација за Албанија и другите земји кои имаат корист од безвизно патување “, рече портпаролот на ЕК.