Фондот за Западен Балкан и Меѓународниот фонд на Вишеград обновуваат соработката со Јапонија

Фондот за Западен Балкан, Меѓународниот фонд на Вишеград и Јапонија ќе ја продолжат својата соработка со многу важен проект “FIRE” промовирајќи ја културата на толеранција и меѓусебно почитување во два региона (WB6 и V4)“.

Јапонија ќе го поддржи Фондот за Западен Балкан со 30.000 евра, за да организира конференција на која ќе се разгледаат најдобрите начини за мобилизирање на интересните групи од двата региона за борба против навредливиот јазик против етничките малцинства, религијата, сексуалната ориентација како и имигрантите. Бидејќи овој јазик негативно влијае на стабилноста на регионот.

Јапонската поддршка доаѓа во рамките на „Иницијативата за соработка со Западен Балкан“, иницијатива на поранешниот премиер на Јапонија, Шинзо Абе започна во јануари 2018 година. Оваа иницијатива има за цел да ги поддржи социо-економските реформи во Западен Балкан, до членството на регионот во ЕУ и да го олесни етничкото помирување преку поттикнување на соработката.

Јапонија придава големо значење на соработката со Фондот за Западен Балкан, како организација која исто така има за цел зајакнување на соработката и унапредување на интеграцијата на регионот во Европската Унија. Јапонија двапати досега го поддржа Фондот за Западен Балкан, последен пат во јануари оваа година, кога Амбасадата донираше 44.000 евра за поддршка на проект кој го проценува влијанието на СОВИД-19 врз граѓанското општество кое функционира во регионот на Западен Балкан.

Jапонскиот амбасадор во Тирана, Takada Mitsuyuki и извршниот директор на Фондот за Западен Балкан, Ѓерѓ Мура, денеска го потпишаа договорот за соработка во седиштето на Фондот за Западен Балкан. Присутна беше и заменик-извршниот директор на Меѓународниот фонд на Вишеград, Маријана Нојпауерова преку зум врска.

Во својот говор, амбасадорот Takada кажа дека финансирањето на проектот FIRE од Јапонија е јасен знак за посветеноста на неговата земја кон мирот, стабилноста и развојот во регионот.

Г-дин Мура додаде дека јапонската поддршка веќе ги подобри нашите животи и дека и покрај географската оддалеченост, Јапонија ни е голем и многу близок пријател.

Неупарова ја истакна важноста на овој проект во растот на партнерството за WB6 и V4. Таа, исто така, изрази задоволство што по долги години во кои Меѓународниот фонд на Вишеград му даваше на Фондот многу важна финансиска и техничка поддршка, Фондот за Западен Балкан дојде до точка во која може да се смета за рамноправен партнер.

Проектот FIRE е трет развиен меѓу Јапонија и Фондот за Западен Балкан, по Самитот на граѓанското општество во 2019-2020 година и Одржливоста на граѓанските организации во регионот на Западен Балкан 2020-2021 година.

Проектите FIRE имаат за цел да ја промовираат слободата на изразување како основно човеково право и да воведат правни механизми за говор на омраза и клевета во двата региони на Западен Балкан и Вишеград.

Специфичните цели на проектот се да се создаде екосистем кој поттикнува отворен дијалог меѓу засегнатите страни кои се однесуваат на сите форми на говор на омраза и клевета.

Advertisement