Фототеката “Докле“ од областа Гора во националниот музеј на фотографија “Маруби“

Во Министерството за култура денеска се одржа свеченото донирање на фототеката “Докле“ од областа Гора на националниот музеј на фотографија “Маруби“. Станува збор за повеќе од 20.000 филмови снимени во текот на 50 години, на Сафет и Ѓилзаде Докле, кои го опфаќаат целиот општествен, културен, уметнички и економски живот, духовна и материјална култура на Кукс и областа Гора. Извонредно и страсно дело, кое високо го пофалија министерката Елва Маргарити и директорот на музејот “Маруби“, Лучиан Бедени. Благодарност до синот на двајцата фотографи Рамадан Докле кој внимателно и со љубов ја сочувал оваа извонредна фототека

Сафет и Ѓилзаде Докле

Advertisement