Француски полицајци ќе ја контролиа албанската граница

Француски полицајци на почетокот на семтември ќе започнат да вршат контроли на граничните премини на Албанија, со цел да се заштити злоупотребата на либерализацијата на шенген зоната од баратели на азил од страна на албанските државјани .Тие ќе помогнат на албанската полиција за да се стопира патувањето на малолетни деца во Шенген зоната но и возрасни од Албанија  кои бараат азил во земјите на ЕУ .

Оваа спогодба е постигната во петокот во Париз  и истата е потпишана  министерот за надворешни работи на Албанија  Дитмир Бушати и министерот за внатрешни работи на Франција Гернард Коломб. Во Франција е голем бројот на албанските државјани кои поради непочитување на правилата на Шенген либерализацијата , се депортираат во Албанија