Голема снежна бура ја зафати Општина Драгаш, областа Гора 

Од вчера континуирано паѓа снег во Општина Драгаш, придружено со силен ветер. Во текот на денот, интензитетот на врнежи од дожд не беше голем, но се зголеми во текот на ноќта.

Висината на снежната покривка во општината Драгаш се движи од 20 до 50 см, а на некои места
има снежни до еден метар. Поради силниот ветер, од вчера дел од Општина Драгаш е без електрична енергија. Во селата Рестелица, Крушево, Злипоток и Земјата нема електрична енергија повеќе од 24 часа. Како што беше соопштено од Косовска компанија за Дистрибузија на Електрична енергија (КЕДС) силен ветер ги разнесе жиците и собори неколку транспаренти во областа Гора. Компанијата посочи дека тимовите се на теренот и дека се должни големо невреме побара помош од колегите од Призрен. Тие се надеваат дека во текот на денот ќе биде елиминирана дефект и ќе овозможи редовно снабдување со електрична енергија на сите потрошувачи во Општина Драгаш.

Компанија која одржува патишта во Општина Драгаш постојано е на терен, како што информира за Македонски весник “Илинден” директорот за одговор при итни случаи во Општина Драгаш, во моментов се сите регионални и локални патни правци во Општина Драгаш се подни. Поради силниот ветер придружуван од снег на некои места дури и по чистење за многу кратко време, се создава пак проблеми од големите врнжи.

Во областа Гора, во падините на Шар Планина распослани се 18 села, населени со Македонци со муслиманска вероисповед, познати под името Горанци.