Градоначалникот на Улцињ, Александар Дабовиќ во посета на Црногорската заедница во Албанија

Црногорската заедница на 25 ноември, имаше задоволство да го пречека во градот Елбасан градоначалникот на Улцињ, Александар Дабовиќ придружуван од шефот на кабинетот Васо Радовиќ.

Посета на Дабовиќ се совпадна со 109-годишнината од Денот на независноста на градот Елбасан од отоманските освојувачи. Тој беше примен на топла и пријателска средба од градоначалникот на градот,  Гледијан Љатја, каде меѓу другото се разговараше и за можноста за широка соработка меѓу двете општини во иднина. Во оваа прилика, Дабовиќ и Цулафиц на градоначалникот на Елбасан му честита Денот на независноста на Република Албанија. Двајцата градоначалници придружувани од претседателот на Црногорската заедница Маринко Цулафиц го посетиа и Етнографскиот музеј.

Исто така, градоначалникот на Улцињ имаше долг разговор со поранешниот префект на округот Елбасан и актуелен пратеник во албанскиот парламент, Клевис Џоџи каде меѓу другото беа истакнати многу добрите односи меѓу Црна Гора и Албанија. Потоа Дабовиќ имаше средба со претседателот на Црногорската заедница Маринко Цулафиц

Претседателот на Црногорската заедница Маринко Цулафиц го запозна градоначалникот на Улцињ со програма на ова здружение, прашањата поврзани со Црногорското малцинство во Република  Албанија, можноста за идна соработка. По средбата тие заедно ја посетија црквата Свети Никола во селото Шелџан, стара 500 години, каде се наоѓа најстарата мурална икона на Свети Јован Владимир во целиот балкански регион. За време на неговата посета, Дабовиќ го затворил во светиот манастир Свети Јован Владимир во село Шијон во Елбасан, каде што бил примен од свештеникот на манастирот отец Иринеја.

Advertisement