Иран ја обвини Франција за дестабилизација на регионот

Иран ја обвини Франција за дестабилизација на регионот откако францускиот министер за надворешни работи, Жан-Ив Ле Дриан, се закани со нови санкции против Техеран поради неговата ракетна програма.

“Исламската Република секогаш повикувала на зајакнување на мирот и стабилноста во регионот. Во врска со ова, Иран размислува за масовна продажба на софистицирано и офанзивно оружје од страна на Франција како фактор во дестабилизирање на рамнотежата во регионот”, се вели во соопштението на иранското Министерство за надворешни работи.

Најавата беше објавена откако Ле Дриан вчера објави дека Париз е подготвен да воведе нови санкции за Техеран, ако преговорите за неговата ракетна програма не постигнале никаков напредок.

“Почнавме тежок дијалог со Иран и ако не се постигне напредок, ние сме подготвени да применуваме санкции и тие го знаат тоа”, рече Ле Дриан. Тој, исто така, побара од Иран да го промени своето однесување во регионот, особено во однос на воените дејства во Сирија.

“За иранската ракетна програма не може да се преговара”, наведува иранското ресорно министерство, предупредувајќи дека “секоја нова санкција од европските земји ќе доведе до преиспитување на нашите односи со нив”.