Иранските хакери објавија и видео материјали од тајните операции на албански ШИШ

Иранската хакерска група „Татковинска правда“ не се задоволија од објавувањето на списокот на вработени кои припаѓаат на Државната разузнавачка служба, па сега објавија видеа кои ги откриваат активностите на вработените во албанската тајна служба, ШИШ, јави Топ чанел.

Според истиот извор во едно од видеата, снимено на 26 март минатата година, може да се види поранешниот генерален директор на полицијата за време на операција за откривање на шпион кој работел во кинеската амбасада.

Списокот, објавен претходно, содржи имиња, позиции и  телефонски броеви на околу 600 вработени во ШИШ.

ШИШ е тајна институција каде вработените не треба да се изложуваат на јавноста, но сепак имињата што се објавени се на вработени. Засега, за среќа, не се објавени имиња на соработниците. Ова е доказ дека кибер-нападот не го поштедил ниту државниот информациски систем, институција која мора да биде заштитена и каде се вложени милиони лека за складирање на чувствителни податоци,  наведува телевизијата.

На 9 септември вечерта Албанија се соочи со вториот кибер- напад, овој пат тоа системи во Министерството за внатрешни работи, како и  системот ТИМС на граничните премини,  по нападот на 15 јули врз владините онлајн сервиси и е-албанија.

Успеале да хакираат и да објават чувствителни податоци на поранешниот генерален директор на полицијата, Гледис Нано, како што се тајните комуникации со меѓународните партнери за чувствителни прашања, загрозувајќи ја националната безбедност, наведува Топ чанел.

Advertisement