Капутова победи во првиот круг од изборите во Словачка


Антикорупцискиот активист Зузана Капутова, победи во првиот круг на претседателските избори во Словачка и во вториот круг ќе се соочи со второ рангираниот  Марос Шефковиќ, кој е поддржан од партијата владејачка Народна Народна Демократија (Смер-СД). Словачкиот завод за статистика денеска објави дека Капутова, еколошки адвокат, освоила  40,2 отсто од гласовите на изборите на кои излезноста е над 95 проценти.

Шефковиќ, кој е потпретседател на Европската комисија, освои 18,9 проценти. Вториот круг од изборите ќе се одржи на 30 март.

Проруски кандидатот Стефан Харабин беше трет со 14,4 отсто. Актуелниот претседател Андреј Киска не ичествува во трката за втор петгодишен мандат за претежно церемонијалната функција.