Кристо Пинко од село Врбник се декларирал Македонец во Австралија во 1928 година 

Мигрантот Кристо Пинко, роден 1904 година во село Врбник, Општина Девол, Албанија е регистриран како македонeц пo националност. Австралиските власти на неговиот формулар додаваат „албански“. Тој вели дека неговите родители, родени некаде во 19 век, биле Македонци. Пинко пристигнал во Австралија во 1928 година.

Овие документи од Национални архиви на Австралија ги откри новинарот Саша Узунов, Македонец од Австралија

Advertisement