Лорант Винце: Треба да му го покажеме на светот не само нашето богатство, туку и проблемите што ги имаат малциствата во европа

 

За малцинствата е важно не само да го покажат своето културно наследство, туку и отворено да разговараат за проблемите со кои се соочуваат – рече претседателот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН) Лорент Винце во отворањето на меѓукултурниот фестивал “Проетница” во Сегесвар, Романија. За време на своето постоење, фестивалот, има 17 издание еволуираше од популарен танчерски фестивал во форум каде малцинствата од Романија и од Европа можат да се запознаат, истовремено презентирајќи ја својата култура.

На настанот Лорент Винце ја истакна потребата за дијалог помеѓу мнозинството и малцинството и го критикуваше отсуството на заедницата Арман од настанот. Арманите не се признаваат во Романија како национално малцинство. Во исто време, претседателот на ФУЕН им честиташе на организаторите на “Проетница” за градење се повеќе меѓународни односи, оваа година поканувајќи ги претставниците на Сорбите од Германија.

Претставникот на Сорбите во владата на Бранденбург, Мето Новак и Претседателот на ФУЕН, исто така, остварија работна сесија со меѓународни студенти поканети на фестивалот. Марија Кореч, еден од организаторите, исто така учествуваше на сесијата на фестивалот во режија на Волкер Раитер./www.fuen.org