Македонците повторно на подиумите на Тиранатлон – 2022

Тиранатлон спортскиот настан кој ги комбинира трите најпопуларни и практикувани дисциплини во едно натпреварување: пливање, велосипедизам и трчање, денеска го одбележа своето второ издание во Тирана.

Стотици домашни и странски спортисти, кои се натпреваруваа за по 3 награди во секоја од дисциплините, ја започнаа трката од паркот на езерото Фарка.

Градоначалникот на Тирана, Ерион Велиај на доделувањето на наградите за победниците рече дека Тирана денес станува пример за организирање настани од европски размери, па дури и оди подобро од големите и развиени престолнини денес во Европа.

Градоначалникот го истакна и фактот дека меѓу спортистите од 14 различни земји, како Австрија, Белгија, Германија, Грција, Италија, Косово, Црна Гора, Македонија, Србија, Турција, Британија и Америка, учествуваа и спортисти од Украина.

Имаме среќа со нашите соседи од Грција, Италија, Косово, Македонија, Црна Гора затоа што е многу важно имаме добри соседи. Затоа, аплауз за сите знамиња што ги имаме денес и за доброто соседство што го гледаме преку спортот и Триатлонот, како еден од најтешките спортови“, рече тој.

Тиранатлон е заедничка организација на општина Тирана со Амбасадата на Грција во Тирана.

Награди Тиранатлон 2022:

Олимписки триатлон – Мажи

1. Огњен Стојановиќ
2. Иван Трпчевски
3. Ставрос Андреќи

Спринт триатлон – Жени

1. Стефанија Полихронијадис
2. Магдалена Станковска
3. Данае Макридаки

 

Advertisement