Македонското друштвото ”Илинден”-Тирана ќе учестува на 26 – ти семинар на работната група на словенските малцинства при ФУЕН

Како е секојдневието на српското малцинство во Хрватска? Со какви предизвици се соочуваат роднините и со какви достигнувања се гордеат? Одговори на овие прашања може да се најдат на овогодинешниот семинар на АГСМ во Загреб, Хрватска. Од 19-ти до 22-ри октомври, Работната група на словенските малцинства при ФУЕН (АГСМ) ќе ве сретне во главниот град на Хрватска на својата 26-та годишна конференција. Домаќин е Националниот совет на Србите во Хрватска (СНВ).

Има преку 30 учесници – од Молизеските Хрвати од Италија до Сорбите од Германија до Помаците од Грција – и опфаќаат пријатно широк спектар на земји и малцинства: застапени се 13 различни малцинства од 11 земји.

Програмата нуди мешавина од презентации и дискусии, екскурзии и културни перформанси кои обезбедуваат увид во традициите на српската заедница во Хрватска. Покрај посетите на институциите на српската заедница во Загреб, ќе има и политичка размена на тема „Заштита на малцинствата во законот и во практиката“ со владини претставници и пратеници во хрватскиот парламент.

Друг тематски фокус оваа година е на женските движења во Загреб, кои активно ја обликуваат политиката на малцинствата и затоа ветуваат возбудливи импулси за европските гости од другите малцинства.

Третиот ден од семинарот нуди увид во руралниот регион Банија во централна Хрватска, каде што живеат многу припадници на српското малцинство во и околу градот Глина. Двојазичноста станува видлива овде, но работата за помирување по моменти на конфликти е исто така на дневен ред овде. Бидејќи овој регион беше погоден од силен земјотрес во 2020 година, тој сè уште се обновува. При разговори со градоначалникот и одговорните органи, учесниците на семинарот АГСМ имаат можност да добијат сеопфатна слика.

Со 32 организации членки, Работната група на словенските малцинства е работна група која е веќе добро воспоставена во мрежата ФУЕН и чии годишни семинари за словенските малцинства во Европа, организирани на различни локации, имаат долга традиција. Во 2017 година, координацијата на АГСМ ја презеде координативната канцеларија на ФУЕН, што значеше дека долгогодишните напори на работната група за понатамошен развој и професионализација на своите активности конечно може да се реализираат.

Македонското друштвото ”Илинден”-Тирана член е на Федералната унија на европските националности (ФУЕН) од 16 мај 2015 година и е дел од работната група на словенските малцинства. Во групата на словенските малциства од Eвропа се 28 организаци, рамноправни членки на ФУЕН.

Advertisement