Tag Archives: Фуен

Брошурата на работната група на словенските малцинства (АГСМ) при ФУЕН на македонски јазик, отсега достапна и онлајн

Брошуратa што работната група на словенските малцинства (АГСМ) при ФУЕН во средината на минатиот месец првпат  ја отпечати на македонски јазик, сега е достапна и онлајн. За нас тоа е од посебно значење бидејќи сега брошурата е достапна до многу поголем број заинтересирани лица. Содржи информации за 28 малцинства во Европа, меѓу кои се наоѓаат и информации за Македонците во Република ...

Read More »

Историски ден за Македонците во Албанија: Македонскиот јазик за првпат во официјален документ на Федералната унија на европските националности

Федералната унија на европските националности, ФУЕН, за првпат објави документ на македонски јазик. Ова е историски ден за Македонците во Република Албанија. Чувствувам огромно задоволство и радост што брошуратa на работната група на словенските малцинства (АГСМ) при ФУЕН за првпат се објавува и на македонски јазик, информираше Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана. Брошурата содржи информации за 28 малциства во Европа, ...

Read More »

Македонското друштвото ”Илинден”-Тирана ќе учестува на 26 – ти семинар на работната група на словенските малцинства при ФУЕН

Како е секојдневието на српското малцинство во Хрватска? Со какви предизвици се соочуваат роднините и со какви достигнувања се гордеат? Одговори на овие прашања може да се најдат на овогодинешниот семинар на АГСМ во Загреб, Хрватска. Од 19-ти до 22-ри октомври, Работната група на словенските малцинства при ФУЕН (АГСМ) ќе ве сретне во главниот град на Хрватска на својата 26-та ...

Read More »

Македонското друштво “Илинден“-Тирана со свој штанд на Конгресот на ФУЕН во Печ, Унгарија

Македонското друштво “Илинден“-Тирана со свој штанд се претстави на 67. Конгрес на Федералната унија на европските националности (ФУЕН) што се одржува во унгарскиот град Печ. Во рамки на активностите на овој значаен собир, со свој штанд се претстави и нашето друштво. Имаме пропаганден материјал на кој се претставени македонските носии, убавините на областите каде што живеат Македонците, како и примероци ...

Read More »

Ѓурѓај ги запозна потпретседателите на ФУЕН со положбата на Македонците во Албанија

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај беше во посета на канцеларијата на Федералната унија на европските националности, ФУЕН, во Фленсбруг, Сојузна Република Германија. При тоа, оствари средба со потпретседателите на ФУЕН, Госта Тофт и Бане Бансен. На работната средба, високите претставници на ФУЕН ги запознав со најновите настани поврзани со актуелната положба на Македонците во Република Албанија. Исто така, ...

Read More »

Работната група на словенските малцинства при ФУЕН упати честитка и на Македонски јазик за Божик и Нова година 2023

Работната група на словенските малцинства и Федералната унија на европските националности, се заблагодарува за сите придонеси на сите члени оваа година ја направивме многу успешна година во рамките на Федералната унија на европските националности. Ние ви посакуваме среќни и здрави празници и среќна 2023 година! Честитка за Божик и Нова Година на по више јазици на Работната група на словенските малцинства при ФУЕН. ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај учестуваше на презентација на проектот „Жените на малцинствата“

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај денска учестуваше на презентација на студија Колку се еднакви малцинските организации? Презентирана ФУЕН студија за проектот „Жените на малцинствата“. На настаните на ФУЕН честопати доживуваме дека соодносот на половите не е избалансиран. На нашите конгреси, конференции и годишни состаноци учествуваат значително повеќе мажи отколку жени. Но, исто така, во квалитативна смисла, ако ги погледнете ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај освари средби со преставници на словенските малцинства во Европа

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај за време на 25-тиот семинар на работната група на словенските малцинства во Европа при ФУЕН, што се одржa од 17 до 20 ноември 2022 година во Виена, Австрија, најголемиот собир на словенските малцинства во Европа. На семинарот присуствува 52 преставни од организации членки на работната група на словенските малцинства во Европа (АГСМ) при ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај учестуваше во Виена на 25 – ти семинар на работната група на словенските малцинства во Европа при ФУЕН

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај учестуваше во Виена на 25 – ти семинар на работната група на словенските малцинства во Европа при ФУЕН oд 17 до 20 ноември 2022 година во Виена, Австрија. Организатор на семинарот беше Федералната унија на европските националности (ФУЕН) во соработка со Хрватскиот центар за култура, образование и политика (Хрватски центар) и Хрватското културно ...

Read More »

Федералната унија на европските националности изгласа резолуција поднесена од Македонско друштво “Илинден”-Тирана за правата на Македонците во Република Албанија 

Федералната унија на европските националности (ФУЕН) на 66-от Конгрес што се одржуваше во германскиот главен град Берлин, едногласно усвои Резолуција за состојбата на македонското малцинство по парламентарната одлука за територијална реформа во Албанија, предложена од македонското друштво “Илинден“од Тирана, за Резолуцијата гласале сите 150 делегати, претставници на 103 организации од 35 земји во Европа. Целта на резолуцијата усвоена е подобрувањето ...

Read More »