Македонците во Албанија бараат загарантирани места за малцинствата во Парламент 

Лидерот на единствената партија на Македоците во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, Васил Стерјовски, побара загарантирани места за припадниците на малцинствата во Собранието на Република Албанија. Ова тој го побара на тркалезната маса организирана од мисијата на ОБСЕ во Тирана посветена на изборната реформа на тема “Негирани од страна на системот: Воспоставување на сеопфатен систем за заштита на демократијата”,на која учествуваа пратеници од албанското Собрание, преставници на политичките партии и цивилниот сектор.

Во моето излагање, во името на македонската партија, Македонска алијанса за европска интеграција истакнав дека ако има некој кој е негиран од страна на системот тоа се малцинствата во Албанија. Освен грчкото малцинство кое традиционално е застапувано во албанското Собрание другите малцинства: македонското, влашкото, ромското, бошњачкото, египќанското, српското и црногорското малцинство се политички незастапени во албанското Собрание во изминатите 30 години, вели Стерјовски. Посочува дека е време малцинствата во Албанија да имаат загарантирани места во албанскиот законодавен дом, по примерот на многу држави во Европа, кои имаат загаранирани места во нивните парламенти за националните малцинства.

Верувам дека ќе се најде политичка волја но и со помош на нашите стратешки партнери САД и Европската Унија со новата изборна реформа, малцинствата во Албанија да имаат загарантирани места во албанското Собрание,нагласува Стерјовски. Според него една од зацртаните активности на МАЕИ е партијата да биде застапена со свој пратеник во албанското собрание.

Ние мора да се избориме секогаш да бидиме парламентарна партија. Заеднички со сите малцинства, бараме да имаме загарантирани места,додаде Стерјовски. Инаку, Стерјовски од мај годинава стана првиот пратеник во албанскиот парламент во плурална Албанија,кој доаѓа од македонска партија но и воопшто како пратеник кој јавно се декларира како Македонец. Тоа, откако пратениците од коалицијата што ја предводеше Социјалистичкото движење за интеграција, чиј дел на јунските избори пред две годни беше и МАЕИ, се откажаа од пратеничките мандати. Врз основа на договорот Васил Стерјовски беше петти на кандидатската листа за округот Корча.